Mrak-Taritaš: Vlada je od Zagreba i Zagrepčana digla ruke

22.09.2021.

12:40

Autor: Hina/HRT

Anka-Marak Taritaš (GLAS) o obnovi nakon potresa

Anka-Marak Taritaš (GLAS) o obnovi nakon potresa

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš istaknula je u srijedu kako bi Vlada građanima morala iskreno reći da nema obnove nakon potresa, niti će je biti unatoč ogromnom novcu iz Europske unije. Prozvala je Vladu da je "očito digla ruke" od Zagreba i Zagrepčana.


- Premijer Andrej Plenković i ministar Darko Horvat morali bi izaći pred građane i iskreno im reći da obnove nema i da je neće ni biti, da se zakon ne provodi i da nikakve izmjene neće riješiti osnovni problem, a to je nesposobnost i bezidejnost Vlade, rekla je Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare u Saboru.


Napomenula je da nije krenula čak ni obnova javnih zgrada za koju je Europska unija prije više od devet mjeseci uplatila ogroman novac, koji treba potrošiti u roku od 18 mjeseci.


- Za obnovu javnih zgrada nije trebao nikakav posebni zakon niti fond, poručila je.


Vladajuće je prozvala da jedni druge optužuju za nerad, bilježe što sve nisu napravili, prozivaju se za bavljenje politikom, "ali od Zagreba i Zagrepčana su očito digli ruke".


- Plenković i Horvat ljudima daju prazna obećanja i bude lažne nade, ali nisu u stanju obaviti nikakav konkretan posao, ocijenila je Mrak Taritaš povodom 18 mjeseci od potresa u Zagrebu i susjednim županijama.


Podsjetila je da je krajem 19. stoljeća zgrada HNK u Zagrebu izgrađena za 16 mjeseci, neboder u Ilici 1 krajem pedesetih godina prošlog stoljeća ili HOTO toranj 2004. sagrađeni su za otprilike godinu dana, a Empire State Building u New Yorku za 16 mjeseci na početku 1930-ih.


- Ministru Horvatu trebalo je 18 mjeseci da ustanovi da Zakon ne valja, da je neprovediv i da ga treba mijenjati, rekla je Mrak Taritaš i dodala da je to bilo potpuno jasno prije nego je donesen i da su zato i ona i zastupnice iz njezinog Kluba zastupnika bile protiv zakona.


Čelnica GLAS-a smatra da je obnovu trebalo organizirati tako da se najnužniji popravci obave odmah, da država isplati novac ljudima koji sami kreću u obnovu i da se organizira konstrukcijska obnova zajedno s transformacijom pojedinih dijelova grada, što traži više vremena i truda.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!