13:22 / 20.04.2018.

Autor: M.M./HRT/Hina

Mrak-Taritaš: Vrijeme je za reviziju Vatikanskih ugovora

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Klub GLAS-a i HSU-a zatražio je pokretanje postupka izmjene Vatikanskih ugovora, a cilj inicijative je očuvanje sekularnog identiteta Republike Hrvatske.
Klub GLAS-a i HSU-a zatražio je na konferenciji za novinare pokretanje postupka izmjene Vatikanskih ugovora, a cilj inicijative je očuvanje sekularnog identiteta Republike Hrvatske.  

Prema riječima predsjednice GLAS-a i zajedničkog kluba zastupnika Anke Mrak-Taritaš, utvrdili su da RH godišnje temeljem Vatikanskih ugovora izdvaja 900 milijuna kuna iz proračuna, a posebne obveze imaju i lokalne uprave.

U GLAS-u smatraju da je vrijeme za reviziju ugovora koji su netaknuti već 20 godina.

Usporedbe radi, 900 milijuna kuna je više od proračuna Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva turizma zajedno.

Treba naglasiti da je ovo prva inicijativa za reviziju Vatikanskih ugovora u zadnjih 20 godina koja je upućena u Hrvatski sabor. Idemo i prema Vladi RH, rekla je Mrak-Taritaš.

Potpredsjednik stranke Goran Beus Richembergh kazao je kako GLAS ovo pitanje ne postavlja kao ideološko, iako će to tako pokušati predstaviti oni iz laičkih redova koji sekundiraju Crkvi, već je to za stranku prije svega ustavno-pravno pitanje jer su bitno narušena načela sekularnosti.

Tvrdi kako postoje relevantni razlozi za reviziju tih ugovora, jer je u vrijeme njihova potpisivanja udio javnog duga u BDP-u bio oko 27 posto, a danas 84 posto što, kaže, potvrđuje da su se okolnosti znatno promijenile.

Predsjednik Programskog vijeća GLAS-a Igor Kolman u Vatikanskim ugovorima vidi dva ključna problema - proizvode protuustavne i neustavne posljedice poput povrede načela odvojenosti Crkve i države te predstavljaju neobično veliko opterećenje za Hrvatsku, posebice kad se zna da neke odredbe nemaju ni ograničenje iznosa ni rokova.

GLAS traži izmjenu sva četiri ugovora sa Svetom stolicom - o suradnji na području odgoja i kulture, zatim o gospodarskim pitanjima, o pravnim pitanjima te o dušebrižništvu katoličkih vjernika pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi RH. Tim ugovorima definiran je cijeli niz novčanih, materijalnih, političkih, društvenih i drugih obveza Republike Hrvatske, no bez bilo kakve obveze Svete Stolice, upozoravaju GLAS-ovci.

Ne postoji, kažu, nikakav reciprocitet prava i obveza, nego je riječ o popisu privilegija jedne vjerske zajednice koje su proizvele niz situacija suprotnih ustavnim načelima, posebno jednakosti pred zakonom, slobodi vjeroispovjesti te odvojenosti crkve i države.

GLAS ima podršku partnera iz tzv. Amsterdamske koalicije IDS-a i stranke Pametno, a prihvatljivo im je i da ih podrži SDP, koji također najavljuje sličnu inicijativu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!