12:22 / 09.01.2020.

Autor: Josip Gavranović/IMS/HRT

Mrak-Taritaš za izlazak oporbe na izbore u dva bloka

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mrak-Taritaš predlaže novu mjeru koju bi osim 4,5 tisuće dosadašnjih roditelja koristilo još obitelji s troje i više djece. Mjera nije socijalna, ali ni pronatalitetna jer su mladi roditelji ispali s tržišta rada, a djeca su ispisana iz vrtića.
Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš poručila je da su u njezinoj stranci spremni za parlamentarne izbore, koji se trebaju održati ove godine, a skloni su tome da oporba na izbore izađe u dva bloka.

- Izbori moraju biti do kraja godine, a u kojem trenutku će biti, vidjet ćemo. Hrvatska predsjeda Europskom unijom, a Plenkoviću je to važno, rekla je Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare.

U oporbi trenutačno razgovaraju treba li na izbore izaći s jednom velikom opcijom ili s dva bloka. GLAS je skloniji ideji s dva bloka jer "dvije mreže mogu uloviti više nego jedna", kazala je Mrak-Taritaš  te dodala da bi o tome trebalo provesti istraživanje.

Nastavak akcije Darija Juričana, koji je na predsjedničkim izborima ostvario uspjeh nastupajući sa satiričnom porukom "Korupcija svima", a jučer podigao šator ispred Zagrebačkog holdinga, Mrak-Taritaš ocijenila je "pametno osmišljenim i vrlo zanimljivim projektom".

- To zorno pokazuje kako se upravlja Zagrebom, kazala je dodajući da od 1. veljače dolaze novi računi za otpad, pa građani mogu pokazati što misle o toj odluci gradskih vlasti.

Protiv mjere "roditelj-odgajatelj"

Mrak-Taritaš protivi se Bandićevoj mjeri "roditelj-odgajatelj" i njegovoj namjeri da sada, kada je vidio da se za to u gradskom proračunu izdvaja 400 milijuna kuna, promijeni uvjete za njezino korištenje.

Problematično je, smatra, da roditelj koji se želi koristiti tom mjerom mora napustiti posao i dijete ispisati iz vrtića. Kaže kako mjeru koristi 27% obitelji koje imaju troje i više djece, ali nije potaknula rađanje više djece u Zagrebu. Mrak-Taritaš stoga predlaže da se ta mjera ukine do 30. lipnja, a nakon toga treba uvesti niz novih mjera, poput dvosmjenskog rada vrtića, prihvatljivih uvjeta stanovanja i financijskih poticaja za prvo, drugo, treće i svako sljedeće dijete, koje će vrijediti za sve obitelji u Zagrebu.

Ocijenila je da radovi na zagrebačkom rotoru idu u dobrom smjeru. GLAS podržava sve što poboljšava zagrebačku infrastrukturu, no rotor neće riješiti sve probleme.

- Imat ćemo bolju protočnost vozila na rotoru, ali novi problem bit će stajanje na semaforima. Bolje bi bilo da smo ta sredstva iskoristili za izgradnju mosta na zapadnom dijelu grada, kaže Mrak-Taritaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!