12:08 / 07.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Mrak-Taritaš: Zabrana rada nedjeljom donijet će štetu za gospodarstvo

Saborska zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš

Saborska zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš ustvrdila je da će najavljena zabrana rada trgovina nedjeljom za posljedicu imati novu štetu za gospodarstvo koje je ionako na koljenima i prouzročit će otpuštanja radnika.

- Ponovno otvaranje teme zabrane rada trgovina nedjeljom posljedica je opće nesposobnosti Andreja Plenkovića i njegove vlade u nošenju s krizom. Umjesto da konačno urede državu u kojoj stvari funkcioniraju i radnici su plaćeni za ono što odrade, oni opet mogu smisliti samo ograničavanje i zabranu. I posljedica će biti samo jedna - nova šteta za gospodarstvo koje je ionako na koljenima i iz helikoptera moramo bacati novac da bi se čuvala radna mjesta. Svi oni imat će štetu, na različite načine i u različitim omjerima, ali svima je zajedničko jedno - vrlo je vjerojatno da će morati otpuštati radnike, upozorila je na konferenciji za novinare Mrak-Taritaš.

Najavljenim izmjenama Zakona o trgovini, poručila je, guši se poduzetništvo zbog nesposobnosti države.

- Da nismo članica EU-a, da ovisimo samo o HDZ-u, mrtvi od korone i mrtvi od gladi ležali bi po cestama, ocijenila je, dodavši da najnoviji prijedlog Zakona o trgovini opet predviđa zabranu rada nedjeljom za trgovine - i to samo za neke trgovine i samo ponekad, iz čega se vidi "da je riječ o apsurdnom prijedlogu".

Osim rada nedjeljom, zabranjuje se i rad nakon 21 sat u sve dane, kazala je, dodavši da se, osim ludila s nedjeljom, uvodi još jedno ludilo - ograničavanje radnog vremena.

Prijedlog zakona čisto ludilo

Podsjetila je da je Ustavni sud tri puta u proteklih 17 godina zabranu rada nedjeljom proglasio neustavnom, zadnji put prošle godine, kada je procijenio da je zabrana rada nedjeljom pretjerana mjera, čak i u uvjetima pandemije, no, napominje, HDZ gura dalje s tom nerazumnom odlukom.

- Članak 49. Ustava jasno kaže da su tržišna i poduzetnička sloboda temelj gospodarskog ustroja Hrvatske i da svi imaju jednak položaj na tržištu, a ovim prijedlogom to načelo se krši, istaknula je Mrak-Taritaš. Napomenula je kako nije sporno da se zaštite prava radnika, ali je sporan način na koji to država opet želi postići - ograničavanjem poduzetništva zbog vlastite nesposobnosti da osigura poštovanje zakona i prava radnika.

Taj prijedlog zakona, selektivnu zabrana rada nedjeljom i ograničavanje rada do 21 sat ocijenila je 'čistim ludilom'.

- Nakon što je tri puta Ustavni sud srušio ideju o zabrani rada nedjeljom, Vlada ponovno predlaže sljedeće - zabranu rada samo nekima dok drugi koji se bave istom djelatnošću, uključujući i trgovine u sklopu vjerskih objekata ili svetišta, mogu normalno raditi i nemam drugi komentar na to osim da se radi o ludilu i nesposobnosti, poručila je Mrak-Taritaš.

Podsjetila je da je GLAS u prošlom sazivu Sabora u proceduru uputio prijedlog dopune Zakona o radu kojim su predlagali da se u zakon stavi odredba koliko se više radnicima mora platiti rad nedjeljom i blagdanom, što do danas nije propisano zakonom.

- Vlada nema hrabrosti ili znanja to provesti, a umjesto toga imamo populističko dodvoravanje na štetu nekih dijelova gospodarstva, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!