13:46 / 29.01.2018.

Autor: HRT

Mrak-Taritaš: Zagreb nespreman za odvojeno prikupljanje otpada

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Grad Zagreb je apsolutno nespreman, gradonačelnik nema pojma što će raditi s otpadom, stručne službe jednako tako nemaju pojma što će s tim raditi, rekla je Mrak-Taritaš.
Predsjednica Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza (GLAS) i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Anka Mrak-Taritaš ocijenila je da je Grad Zagreb nespreman za odvojeno prikupljanje otpada te da će na kraju sve to platiti građani.

Grad Zagreb je apsolutno nespreman, gradonačelnik nema pojma što će raditi s otpadom, stručne službe jednako tako nemaju pojma što će s tim raditi, rekla je Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare uoči sutrašnje skupštinske sjednice na kojoj bi gradski zastupnici, na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića, trebali odlučivati o načinu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada.

Mrak-Taritaš smatra da Grad Zagreb nije stvorio preduvjete za odvojeno prikupljanje otpada i da je, zajedno s gradonačelnikom Milanom Bandićem i njegovim službama, nespremno dočekao problem zabrinjavanja otpada.
Na kraju građani neće plaćati otpad po količini koju proizvode, nego po volumenu koji će prijaviti i broju odvoza, ustvrdila je. U konačnici će to netko morati platiti, u konačnici će se Čistoća pretvoriti u gubitaša i u konačnici će se to morati plaćati iz gradskog proračuna, a u jednom trenutku mogu se očekivati i veći računi, smatra Mrak-Taritaš.

Pita se i gdje će građani stavljati otpad, u koje spremnike, kako će oni izgledati, hoće li spremnici biti pod ključem, kada će građani dobiti vrećice za biootpad, koliki će biti računi, koji kamioni će to odvoziti, što će se s otpadom dalje raditi te dodaje da na sva ta pitanja - nema odgovora. Naglasila je važnost edukacije građana o tome što je to biootpod, što komunalni biootpad i kako se otpad razvrstava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!