Mrčela o štrajku sudaca: Nisu u pitanju samo plaće

11.05.2023.

12:47

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Marin Mrčela

Marin Mrčela

Foto: Boris Scitar / Pixsell

Hrvatski suci, od kojih je dio u bijelom štrajku, okupili su se na dvodnevnom skupu u Opatiji. Obratila im se državna tajnica Vedrana Šimundža-Nikolić koja je poručila da treba voditi računa o državnom proračunu kad su u pitanju zahtjevi za većim plaćama jer suci nisu jedini koji traže bolje materijalne uvjete.

S druge strane, sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela rekao je da nije riječ samo o plaćama.

- Naravno da nisu u pitanju samo plaće. Plaće prvostupanjskih sudaca su, ja bih rekao, jedan od bitnih problema, međutim, materijalni status sudaca uopće je bitan, jer ako 15 raspravnih sudaca na najvećem Županijskom sudu ima samo sedam zapisničara, onda je jasno da sud ne može raditi onako kako bi trebao raditi, istaknuo je Mrčela.

- Živimo u vremenu u kojem je materijalno, a od kojeg ni mi nismo pošteđeni jer smo okruženi svakodnevicom, ali upravo ovaj skup pokazuje da materijalno nije u našem fokusu već da smo svjesni itekako svoje odgovornosti i svojih dužnosti i obveza koje proizlaze od obnašanja te dužnosti, rekla je Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!