Mrežnica postala kaljuža zbog HE Lešće?

17:13 / 24.06.2019.

Autor: D.M./HRT

Mrežnica prije godinu dana (Foto: arhiva, Borna Filic/PIXSELL)

Mrežnica prije godinu dana (Foto: arhiva, Borna Filic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Iz ružnog pačeta u labuda Mrežnica bi se trebala pretvoriti za nekoliko dana jer uzvodno od Duge Rese sve je bistrija.
Jedna od najzelenijih hrvatskih rijeka već tjedan dana nije zelena. Mrežnica se od Generalskog Stola pa sve do ušća u Karlovcu pretvorila u blatnu, smeđu kaljužu. Sva kupališta na Mrežnici sablasno su prazna. Ni u restoranima uz rijeku nije bolje. Mjerodavne službe danima su na terenu i pokušavaju doznati što se dogodilo. I pronašle su krivca.

- Uzrok je velika količina oborina zbog kojih je došlo do zamućenja samih rijeka. Ništa neobično, to se događalo i prijašnjih godina, ali nije ostalo zamućeno ovako dugo, kaže načelnik Stožera CZ-a Karlovačke županije Josip Ribar.

Stigla je i analiza kakvoće vode. Tvrde - nema bojazni. Mrežnica je, bez obzira na izgled, izvrsne kakvoće. A iz ružnog pačeta u labuda bi se trebala pretvoriti za nekoliko dana jer uzvodno od Duge Rese sve je bistrija.- Mrežnica se sad čisti, ali mi u Gradu vjerujemo da nije sve u velikim padalinama. Imali smo 'stogodišnju' vodu i poplave, ali nije bilo takvog zamućenja - tekuće kaljuže. Pustili smo dron i našli smo na području između Dobrinića i Katića, uzvodno - iznenađujuće količine blata u koritu. Najvjerojatnije je nastala nekakva vrulja koja je to blato izbacila u rijeku, izjavio je, gostujući u "Regionalnom dnevniku", gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar.

Dodao je kako nikada u povijesti ovako nešto nije zabilježeno. Ne želi nikoga kriviti, ali naglašava da su se ovakve anomalije u Mrežnici počele događati prije devet godina kad je izgrađen HE Lešće. Naglašava da je rijeka Dobra gradnjom te hidroelektrane devastirana, kada je riječ o ribljem fondu. Dodao je kako je ovih dana u Mrežnici blato izviralo iz vrulja iz kojih je prije izvirala hladna voda. A sve se to događa kad razina rijeke nije porasla, što pokazuje da uzrok nisu samo oborine.

Grad Duga Resa dugi niz godina traži da se Mrežnica proglasi parkom prirode ili regionalnim parkom, napomenuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!