Osobni asistenti u borbi za svoja prava

19.07.2022.

Zadnja izmjena 16:04

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/IMS/Hina

Ipak se mijenja!

Ipak se mijenja!

Foto: - / PIXSELL

U Hrvatskoj je više od 612.000 osoba s invaliditetom i mnoge od njih trebaju usluge osobnih asistenata - kojih je premalo. Od Ministarstva stoga traže bolje uvjete rada, priznanje zanimanja i veću plaću.Kolica nisu prepreka njihovoj ljubavi, Fabijan i Eda kažu - zajedno mogu sve.   

- Još malo će biti dvije godine da smo zajedno, kaže Fabijan Ferara.

- Pa malo je mislim drugačije nego neka tradicionalnija veza, čisto zato što radimo neke stvari koje normalni parovi ne rade, a to uključuje neke zadatke kao obavljanje higijene - što tradicionalni parovi nisu navikli da rade zajedno. Zato sam ja na neki način njegova asistentica. Dok njegovog asistenta nema ja te stvari odrađujem, dodaje Eda Emanuela Šimić.

Zbog cerebralne paralize 28-godišnji Fabijan nepokretan je od rođenja. Osobni asistent prijeko mu je potreban, no tom se uslugom može koristiti samo 4 sata dnevno.

- Ne možemo ga stalno koristiti, odnosno svim danima. Ne možemo koristiti neradnim danima, kad idemo na putovanja i noću, govori Fabijan.

Osobnih asistenata nedostaje, najčešće rade na određeno za plaću od 4000 kuna, i satnicu manju od studentske, ni 22 kune. 

- Naše zanimanje nije prepoznato na tržištu rada. Zapravo nikada nije prošlo proces ulaska u nacionalnu klasifikaciju zanimanja. Nadalje niske plaće, od 2006. godine od kada je pilot projekt osobne asistencije krenuo naša plaća se nije povećala niti jednu kunu, kaže Hrvoje Ćurlin, osobni asistent.

Očekuju prava jednaka onima koja imaju radnici u sustavu socijalne skrbi. Pozdravljaju donošenje zakona i upozoravaju.

- Asistenti niti korisnici nisu zastupljeni kao zasebne skupine u radnoj skupini za izradu i donošenje zakona, no nadamo se da će se to i promijeniti te da ćemo dobiti priliku razgovarati, izložiti naše prijedloge i očekivanja, kaže Nikola Ptić, Regionalni industrijski sindikat, koordinator inicijative "Osobni asistenti zajedno".

Do tada kažu, nema čekanja, zahtjeve su danas urudžbirali u resorno ministarstvo.

Osobni asistenti u borbi za prava

Osobni asistenti u borbi za prava

Foto: HTV / HRT

MROSP: Zakon o osobnoj asistenciji moguće unaprijediti u javnom savjetovanju

Ministarstvo rada (MROSP) poručilo je u utorak, nakon iznesenih zahtjeva osobnih asistenata, kako će svi zainteresirani moći tijekom javnog savjetovanja iznijeti svoje prijedloge na Nacrt prijedloga zakona o osobnoj asistenciji, koji bi treba biti donesen u prvom kvartalu 2023. 

Inicijativa Osobni asistenti zajedno i Regionalni industrijski sindikat traže da se novim Zakonom asistentima osigura, između ostalog, dostojanstvena plaća, rad na neodređeno, kolektivni ugovor, prepoznatost zanimanja, stručna psihološka podrška i supervizija, a korisnicima individualan pristup.

Ministarstvo je na upit Hine navelo kako je u odnosu na dosadašnje pružanje usluge osobne asistencije napravljen pozitivan pomak vezan uz individualizirani pristup u procjeni potrebnog broja sati usluge, poboljšanje kvalitete pružanja usluge osobne asistencije i njezino trajanje, uvjete za osobnog asistenta kao i obvezu edukacije.

Plan je da Nacrt zakona bude na prvom čitanju na sjednici Vlade u četvrtom kvartalu ove godine. Tijekom rujna očekuje se da će biti upućen u javnu raspravu, a donošenje u prvom kvartalu 2023. godine.

Kažu kako će se urediti usluga osobne asistencije, sadržaj i način pružanja usluge, korisnici usluge, postupak za priznavanje prava na uslugu osobne asistencije, uvjeti za pružatelje usluga itd.

Donošenje Zakona ujedno je i podloga kako bi zanimanje osobnog asistenta bilo uvršteno u Nacionalnu klasifikaciju zanimanja.

Sredstva će biti osigurana iz proračuna, što treba usuglasiti s Ministarstvom financija s obzirom na znatno povećanje sredstava potrebnih za osiguranje usluge većem broju korisnika, iz prihoda igara na sreću te iz Europskog socijalnog fonda plus.

Usluga osobne asistencije trenutno se financira projektno iz više izvora, a tijekom godina proširen je krug korisnika te su se povećavala sredstva, objasnili su u Ministarstvu, istaknuvši kako su predstavnici osoba s invaliditetom bili uključeni u definiranje uvjeta za pružanje usluge od samih početaka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!