11:39 / 31.01.2018.

Autor: Mirjana Posavac

Mrsić: Očekujem podršku Kluba SDP-a i predsjednika stranke za izmjene zakona

Foto: Mirjana Posavac/HRT

Foto: Mirjana Posavac/HRT

Foto: - / HRT

Predlaže da se rad na određeno vrijeme destimulira povećanjem doprinosa te pravom na otpremninu koje bi radnik imao i u slučaju isteka takvog ugovora.
Mirando Mrsić, saborski zastupnik SDP-a, poručio je na konferenciji za novinare da očekuje potporu građana, sindikata, Kluba zastupnika SDP-a, ali i samog predsjednika stranke Davora Bernardića za prijedloge Zakona o radu i Zakona o doprinosima. Predlaže da se rad na određeno vrijeme destimulira povećanjem doprinosa te pravom na otpremninu koju bi radnik imao i u slučaju isteka ugovora.

"Ovaj zakon je važan i upravo zato sam ja u protekla dva tjedna pokušavala intenzivno stupiti u kontakt s predsjednikom SDP-a i ukazati mu na važnost ovoga zakona i molila sam ga u nekoliko navrata da ovaj zakon podrži Klub SDP-a. Ja ne znam zašto, ali predsjednik SDP-a se na moje zahtjeve oglušio", istaknula je Marina Kasunić Peris i dodala kako smatra da je osobno predsjednik SDP-a razlog zbog kojeg ti zakoni nisu izišli u javnost ranije.

S obzirom na to da je SDP mijenjao Zakon o radu 2014. nakon čega je počeo rasti udio ugovora na određeno vrijeme koji trenutačno čine 24 posto ugovora o radu - novinare je zanimalo ne priznaje li bivši ministar predloženim izmjenama da su tada pogriješili.

"Morate gledati situaciju koja je tada bila. Tada je bila kriza, tada smo gubili radna mjesta, približavali smo se brojci od oko 400 tisuća nezaposlenih, intencija je bila da se zadrže radna mjesta. Sada je situacija drukčija. Raste BDP, demografska situacija je loša, radnici nam se iseljavaju i smatramo da i ZOR treba mijenjati u tom pravcu", poručio je Mrsić koji ne vjeruje da će zbog istupa na konferenciji za novinare na kojoj su otkrili unutarstranačke stvari - snositi posljedice. Podsjetimo, predsjednik SDP-a od prošlog tjedna poručuje
da se o stranci treba govoriti "u stranci" pri čemu nije želio odgovoriti što će se dogoditi onima koji se tog načela ne budu pridržavali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!