11:12 / 20.09.2018.

Autor: I.H./HRT

Mrsić: 'Pavić je grobar mirovinskog sustava'

-

-

Foto: - / -

Mrsić kaže da Pavić pokušava posvađati građane, stvara građane 1. i 2. reda te da ovo nije reforma već stvaranje međugeneracijskog sukoba i diskriminacije u mirovinskom sustavu.
Mirando Mrsić, bivši ministar rada i i mirovinskog sustava u SDP-ovoj vladi, održao je konferenciju za novinare u Hrvatskom saboru na temu 'Mirovinska reforma ministra Pavića i premijera Plenkovića'. U uvodnom govoru kazao je da cijela reforma stane u tri riječi: pljačka, ucjena i diskriminacija.

Pljačka jer žele ono što osobno imamo na našim računima u 2. mirovinskom stupu; ucjenjuju nas ako želimo mirovine, tada moramo sredstva iz 2. mir. stupa dati državi, onda će država to potrošiti, a neće vam garantirati da ćete imati veće mirovine i diskriminacija zbog toga jer svi uplaćujemo doprinose, PDV, a ne daju nam da imamo 27% dodatka na naše mirovine, pojasnio je.

Govoreći o pljački, Mrsić je rekao da je mirovinska štednja uvedena da osigura, da građani kada odlaze u mirovinu, imaju veću mirovinu, to je osobna štednja. Umjesto da jačaju 2. mirovinski stup, Plenković i Pavić uzimaju ono što je naše i zato to neće proći, poručio je.

Komentirajući ucjenu, rekao je da nas ucjenjuju na način ako prebacimo sredstva u proračun, tada ćemo vam dati mirovinu koja će biti 600 kn veća. Bez obzira što je to ponuda jer građani mogu birati, to je ucjena jer tko to neće napraviti, trajno će imati manju mirovinu, dodao je. Objasnio je kako ta mjera dugoročno ne osigurava stabilnost mirovinskog sustava.

Mrsić je prokomentirao da Pavića i Plenkovića nije briga što će se dogoditi za 10 do 20 godina jer oni svoju budućnost ne vide u Hrvatskoj nego u Europi, u Bruxellesu ili Europskoj komisiji.

Kao bivši ministar rada i kao netko tko je bio u Vladi, Mrsić se pita što će Vlada učiniti s 87. mlrd. kn koje imamo u 2. mirovinskom stupu.

Mrsić kaže da Pavić pokušava posvađati građane, stvara građane 1. i 2. reda te da ovo nije reforma već stvaranje međugeneracijskog sukoba i diskriminacije u mirovinskom sustavu.

Plenkoviću je očito jedina želja da se pokaže kao sluga EU-a i da osigura fotelju u EK, sada ili za 5 godina - sasvim svejedno, fotelju će platiti građani RH. Ministar Pavić treba otići, on je štetočina za ovaj sustav, grobar mirovinskog sustava, čovjek koji ne poznaje sustav, očito nema ideju kako sustav unaprijediti i spreman je zajedno s premijerom žrtvovati budućnost hrvatskih građana, poručio je Mrsić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!