10:42 / 07.12.2018.

Autor: HRT

Mrsić: Radi se "lex Mikulić"; Šuker demantira

-

-

Foto: - / -

Pet godina nakon gašenja Državnog inspektorata Vlada ponovo želi objediniti sve inspekcije.
Pet godina nakon gašenja Državnog inspektorata Vlada ponovo želi objediniti sve inspekcije. Na jučerašnjoj sjednici u Sabor je upućen prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ustrojstvu djelokruga ministarstva i drugih središnjih tijela državne uprave, u okviru kojega je i zakonski okvir za ponovnu uspostavu Državnog inspektorata.

U emisiji Hrvatskog radija "Poligraf" o tome su govorili Ivan Šuker (saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar financija), Mirando Mrsić (saborski zastupnik i bivši ministar rada i mirovinskog sustava), Mirko Budimir (član Izvršnog odbora Udruge trgovina Hrvatske udruge poslodavaca) i Branko Jordanić (bivši Glavni državni inspektor).

Šuker
je kazao da Vlada uvodi ponovno Državni insepktorat iz istih razloga zbog kojih je prije pet godina bila protiv ukidanja. "Smatram da jednu instituciju koja je dobro funkcionirala i koja je svake godine imala jednu pozitivnu nadogradnju, netko se sjetio ugasiti jer je htio imati veću vlast i moć. Zbog neusklađenosti se znalo dogoditi da je nekoliko inspektora građanima dolazilo zbog iste teme. Cilj i smisao ovog zakona je da imamo efikasniju i bolju kontrolu na terenu. Da oni koji sudjeluju u poslovnim događanjima u Hrvatskoj, da se educiraju i da njima bude lakše raditi", kazao je.

"Volio bih da se u Hrvatskoj potpuno primjenjuje zakon o fiskalnoj odgovornosti. On jasno kaže da onaj tko predlaže određeni zakonski propis, mora napraviti njegov fiskalni učinak".

Mrsić, koji je u vrijeme ukidanja Državnog inspektorata bio ministar, branio je takvu odluku, a s tim se slaže i danas. "Zakon koji će danas biti izglasan je zakon za jednog čovjeka - to je 'lex Mikulić'. Nitko nas ne može razuvjeriti da to nije tako". Bez ikakve analize se ide u ponovno spajanje Državnog inspektorata", rekao je.

"Mora se kazati da je Državni inspektorat nakon odlaska gospodina Jordanića iz godine u godinu upadao u sve veće probleme. To je bilo jedno leglo korupcije i nepotizma. U trenutku kada smo rasformirali Državni inspektorat napravili smo sigurnosne provjere ljudi. Tada smo vidjeli da su neki kršili zakone, a neki i Ustav RH. Imali smo inspektore koji su švercali cigarete preko granice. Bilo je tu dosta toga što nije bilo dobro. Npr. u ljeto 2014. bili smo u kontroli rada na crno i rano ujutro išli u pekarnice i slične tvrtke. Kada smo se vratili, inspektori su vidjeli da su im stolovi bili rasturani jer su se tražili neki papiri. Kolege iz drugih inspekcija tražili su da se vidi u koje će se tvrtke ići da bi se javilo da dolazi inspekcija", kazao je Mrsić.

Na pitanje što se postiglo razdvajanjem inspekcija, Mrsić je kazao da su svi inspektori trebali potpisati izjavu u kojoj su deklarirali svoje materijalno stanje, a što sada nema u ovom zakonu. "Svi inspektori su prošli sigurnosne provjere, pa smo onda vidjeli da pojedini inspekltri ne bi trebali biti inspektori. To sada nema u ovome prijedlogu zakona". Šuker se ubacio i kazao Mrsiću da očito nije pročitao prijedlog zakona. "U njemu stoje odredbe o načinu na koje inspektori idu na teren, educiraju i točno je da se na prvom prekršaju ne kažnjava". Mrsić je spomenuo i da je ulazak u domove nepovrediv po Ustavu. "Državni inspektorat, bez obzira što kažete da će on moći ući u domove, neće moći. Nemate te ovlasti. Te ovlasti ima samo carina. To je ono što će biti problem s ovim zakonom".

Budimir je kazao da je prijašnji državni inspektorat imao i dobrih i loših strana. "On se, kao svako tijelo, trebao nadograđivati. Odlučilo se da se ide rasformirati. Pokazalo se da to nije najsretnije, pa se ponovno vraćamo na objedinjavanje. Kazao je da je sigurno bilo nekoordiniranog rada inspekcija.

Jordanić je rekao Buduimiru da su zadnjih 20 godina nije bilo više od 2-3 inspekcije u nekom prostoru. "Da ih je bilo više - priče su za malu djecu. Ako je to razlog stvaranja novog državnog inspektorata onda njega treba odmah prekinuti. Kada sam vidio prve dokumente, uratke onda sam prepoznao u zakonu silu mojih radova koji su prepisivani i meni je to strašno drago". "Vidim danas da pored premijera danas umjesto ministra uprave sjedi ministar policije. To je slika društva. Struka treba odlučivati i raditi, a ne ljudi koji su zalutali u struku ili o samom događanju znaju minimum", kazao je Jordanić te je objašnjavao kako je funkcionirao Državni inspektora u vrijeme dok je on ondje radio. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!