11:20 / 27.06.2018.

Autor: D.M./HRT/Hina

Mrsić: 'Superhik' zdravstvena reforma privilegira bogate

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Resornog ministra Milana Kujundžića prozvao je da pod egidom 'otmi siromašnima i daj bogatima' provodi Superhik zdravstvenu reformu.
"Svjedočimo ponudi paušalnog Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se pokušava privatizirati primarna zdravstvena zaštita", poručio je u slobodnom obraćanju na početku sjednice Sabora nezavisni saborski zastupnik Mirando Mrsić. Resornog ministra Milana Kujundžića prozvao je da pod egidom 'otmi siromašnima i daj bogatima' provodi Superhik zdravstvenu reformu.

"Šakom i kapom u Hrvatskoj se dijeli tuđe i tvrdi da je privatizacija jedini izlaz", kazao je Mrsić. Slično će se, uvjeren je, dogoditi i u novom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju. "Na mala vrata pokušava se objasniti građanima da nema druge nego povećati njihova izdvajanja za zdravstvo što skupljom policom dopunskog osiguranja. Ministar je već najavio cijenu od 100 ili 200 eura", prozivao je Mirando Mrsić.

Da privatizacija u javnom zdravstvu nije pravi put, ističe, pokazuju i prilike u susjednoj Sloveniji gdje se ide prema ukidanju koncesija o primarnoj zdravstvenoj zaštiti odnosno privatnika jer previše troše, a malo daju. Nema, kaže, ništa protiv privatnog zdravstva, ali ono mora biti odvojeno od javnog. Nestankom solidarnosti u sustavu udara se u temelje socijalne države, udara se u temelje Hrvatske i zdravlje postaje privilegija bogatih, rekao je Mrsić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!