Mrzić Jagatić: Debelo se krši zakon o zaštiti prava pacijenata

19.10.2018.

21:06

Autor: M.M./HRT

default error photo
Nastavlja se akcija "Prekinimo šutnju". Mnogo žena progovorilo je o traumatičnom postupku kiretaže bez anestezije. Pokrenuta je inspekcija Ministarstva zdravstva, a rezultati će biti poznati za dvadesetak dana.
Nastavlja se akcija "Prekinimo šutnju". Mnogo žena progovorilo je o traumatičnom postupku kiretaže bez anestezije. Pokrenuta je inspekcija Ministarstva zdravstva, a rezultati će biti poznati za dvadesetak dana. Bolna svjedočanstva žena čitana su u Zagrebu, Rijeci i Koprivnici. Gošće Teme dana bile su Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda i Ada Barić Grgurević, predsjednica HUBOL-a.

"Problem je dugotrajan. Javljaju se žene koje imaju iskustvo od prije 5,10 i više godina i on je na razini cijele države. Ne možemo govoriti da se radi o pojedinačnim slučajevima, nesavjesnim liječnicima ili o iznimkama, već moram primijetiti da se radi o sistemskoj pogrešci", rekla je Mrzić Jagatić, koja je istaknula da se do danas javilo preko 1.000 žena iz cijele Hrvatske.

Na pitanje treba li se prilikom kiretaže dati anestezija, Barić Grgurić rekla je da odluku o samoj anesteziji, treba li anesteziolog biti prisutan, donosi isključivo kirurg odnosno u ovom slučaju ginekolog. "Ako je potreban onda se dogovorimo o vrsti anestezije, ovisno koliko će zahvat trajati i ovisno o stanju pacijentice, njenim komorbiditetima. To je timski rad".
Dodala je da se za postupak kiretaže najčešće daje kratkotrajna intravenska anestezija koja počne djelovati odmah, a traje koliko traje i zahvat.

Na pitanje što inspekcija može utvrditi, rekla je da će kvaliteta inspekcije ovisiti o tome koliko se duboko u tu inspekciju bude išlo i na koji način će se raditi. Naglasila je da je ova ružna priča znak da uistinu imamo problem na nekoliko razina, te dodala da su iz hrvatske udruge bolničkih liječnika naglasak stavili da stvar nikad nije crno bijela. "Uvijek postoji ta jedna sredina o kojoj trebamo voditi računa da postoji komunikacijski problem, problem manjka liječnika na razini Hrvatske, postoji želja bolesnika da im se posveti određeno vrijeme i nemogućnost samih liječnika da to izvedu u svom svakodnevnom radu".
Istaknula je da se radi o sporadičnim slučajevima i kad god se radi o kršenju bilo kakvih ljudskih prava, prava pacijenata to treba prijaviti.

Mrzić Jagatić na to je rekla da oni ne negiraju nedostatak anesteziologa i drugih specijalista u Hrvatskoj, ali ističe da to nije uzrok što žene trpe nepotrebnu bol. "Nažalost žene trpe bole što često puta ginekolog neće pozvati anesteziologa jer je to njegova procjena i neće dati lokalnu anesteziju, iako je cijena jedne lokalne anestezije 5,50 kuna".

Predlaže se donošenje Akcijskog plana za zaštitu zdravlja žena koji bi trebao definirati konkretne mjere, potrebne resurse - financijske i ljudske, ali i metode praćenja. "Smatramo da je potrebna obavezna edukacija zdravstvenih radnika o etici, etičnom ponašanju i zaštiti ljudskih prava jer prema našim iskustvima debelo se krši zakon o zaštiti prava pacijenata zbog čega su problemi i nastali. Pritisak medija će splasnuti, ali pritisak žena na institucije će se nastaviti i dalje", zaključila je Mrzić Jagatić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!