13:38 / 19.03.2019.

Autor: E.L.S./Hina

MUH i SUH protiv obveznog zdravstvenog pregleda za vozače starije od 67 godina

-

-

Foto: - / -

U službenim analizama potvrđuje se da su glavni uzroci prometnih nesreća prebrza vožnja i alkohol, a to nije karakteristika starijih vozača, upozoravaju MUH i SUH.
Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pozivaju Vladu i Hrvatski sabor da ne podrže izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima se za sve vozače starije od 67 godina uvodi obvezni zdravstveni pregled kod liječnika medicine rada za 350 kuna godišnje.

MUH i SUH u pismu premijeru Andreju Plenkoviću tvrde da se uvođenjem obveznog zdravstvenog pregleda diskriminira 1,24 milijuna umirovljenika iako je postojećim zakonskim rješenjem to pitanje regulirano posve sukladno europskoj praksi, tako da se pri produljenju vozačke dozvole ne postavlja dobno ograničenje (Njemačka, Francuska, Belgija) ili se traži besplatna potvrda od liječnika primarne zdravstvene zaštite, koji poznaje pacijentove dijagnoze i terapiju.

Slično je rješenje nedavno prihvaćeno u Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana na zahtjev lovaca i branitelja, a istodobno se uvodi dobni limit i obveza plaćanja starijih vozača, napominje se u pismu.

Plaćanje pregleda 350 kuna je novi teret za masovno osiromašene starije osobe. Više od 98 posto svih mirovina je ispod prosječne plaće, a čak 52 posto ispod hrvatske linije siromaštva, tako da bi zakonska promjena imala i socijalne posljedice za obitelji oko 220.000 vozača starijih od 67 godina.

MUH i SUH također upozoravaju da se želi stvoriti privid kako je riječ o "implementaciji Direktive (EU) 2018/645 u pravni sustav Hrvatske" iako se u tekstu te direktive nigdje ne navodi ništa vezano za vozače starije od 67 godina.

U Hrvatskoj je registrirano 2,337 milijuna vozača, od čega je 282.000 starijih od 65 godina. To znači da ukupno ima 12,06 posto vozača starijih od 65 godina, a uzrokovali su 10,5 posto nesreća, manje od svog udjela u ukupnom broju vozača.

U službenim analizama potvrđuje se da su glavni uzroci prometnih nesreća prebrza vožnja i alkohol, a to nije karakteristika starijih vozača, upozoravaju MUH i SUH.

Napominju da je od ukupnog broja poginulih pješaka u prometu čak 62,5 posto osoba starijih od 65 godina, a to je podatak koji bi za Vladu trebao biti alarmantan, kao i društveni položaj umirovljenika i starijih osoba u cijelosti.

MUH i SUH stoga mole Plenkovića da što prije primi njihove predstavnike na razgovor o uvođenju hitnih mjera za borbu protiv siromaštva starijih osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!