06:52 / 23.06.2021.

Autor: Ana Papec/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Hrpa smeća sve je veća

Ilustracija

Ilustracija

Foto: RitaE / Pixabay

Pretovarna stanica u Poljani Biškupečkoj u blizini Varaždina postala je privremeno odlagalište. Već neko vrijeme ondje se svakodnevno istovaruje i gomila svježi komunalni otpad. Po ovim vrućinama širi se nesnosan smrad koji postaje opasnost za okoliš i zdravlje.

U pretovarnoj stanici svakodnevno se istovaruje 50 tona miješanog komunalnog otpada, a odvozi se samo polovina. Hrpa smeća sve je veća, a zbog vrućina počeo se širiti i smrad.

- Prije su rekli da će to biti samo pretovarna stanica, a sad je ostalo da voze samo, a nitko ne odvozi. U biti se ne zna prava istina, što je u gradu, tko sad manipulira, s kim i što, kaže Marija, Poljana Biškupečka.

- Treba to što prije riješiti - odmah. Tu su i djeca i tu je blizu. Vjetar uvijek puše na selo, ističe Ivan, Poljana Biškupečka.

Da se problem treba što prije riješiti, slažu se svi - od bivše do aktualne gradske vlasti i udruga građana.

- To je bila pretovarna stanica, gdje su svaki dan dovozili otpad po 50 tona i svaki dan se on odvozio. Tu nikad nije ostalo ništa. Tu je uvijek bila čista pista, sve čisto i oprano, rekao je Franjo Puškadija, predsjednik VMO Poljana Biškupečka.

No, od polovine ovog mjeseca situacija se zakomplicirala jer je mjerodavnoj komunalnoj tvrtki istekao ugovor s odlagalištem. Stoga se prikupljeni otpad ovdje privremeno skladišti i gomila.

- Tamo voze i grad Novi Marof, općina Vidovec i općina Gornji Kneginec tj. 15 općina i gradova vozi tamo otpad. Nitko osim mene nije se potrudio da grad Varaždin samo vozi. Naš otpad bi se onda sav odvezao. Ovo što je nagomilano je zapravo otpad od drugih JLS-ova, kaže Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina (SDP).

Na teren je nedavno izašla i inspekcija zaštite okoliša.

- Državni inspektor je jasno rekao da imaju rok od 7 dana. Mi smo na sastanku prošli tjedan s g. Bosiljem dogovorili rok od 2 tjedna, a to istječe ovaj tjedan u petak, ističe Danijela Puškadija Topić, bivša gradska vijećnica.

Iz varaždinske Čistoće uputili su zahtjev Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja da hitno odredi odlagalište koje će nadalje zaprimati otpad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!