Zagrebačka skupština prihvatila novi model sakupljanja komunalnog otpada

24.02.2022.

20:50

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/P.F./HRT/Hina

Muke po zagrebačkom otpadu

Muke po zagrebačkom otpadu

Foto: Dnevnik / HRT

Građani Zagreba od 1. srpnja plaćat će fiksnu cijenu za tu uslugu - sva kućanstva plaćat će 45 kuna, dok će poslovni subjekti fiksno plaćati 90 kuna mjesečno. Uz to, svi će morati miješani komunalni otpad odlagati u za to posebno napravljene, službene vrećice obujma 10, 20 i 40 litara. Kupnjom vrećica čije će cijene biti 2, 4 i 8 kuna, građani će utjecati na ukupnu cijenu usluge odvoza komunalnog otpada. Donesena je i odluka da će se u Resniku smjestiti privremeno skladište građevinskog otpada koji će nastati tijekom poslijepotresne obnove.

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je novi model naplate usluge sakupljanja komunalnog otpada koji se počinje primjenjivati od 1. srpnja, a osim što se cijena usluge imati fiksni i varijabilni dio, uvest će se novčane kazne za nepropisno odlaganje.

Prema odluci, od 1. srpnja građani će plaćati fiksnu cijenu za tu uslugu - sva kućanstva plaćat će 45 kuna, dok će poslovni subjekti fiksno plaćati 90 kuna mjesečno. Uz to, svi će morati miješani komunalni otpad odlagati u za to posebno napravljene, službene vrećice obujma 10, 20 i 40 litara. Kupnjom vrećica čije će cijene biti 2, 4 i 8 kuna, građani će utjecati na ukupnu cijenu usluge odvoza komunalnog otpada.

Osim toga, od početka srpnja svi spremnici za komunalni, ali i ostale vrste otpada - papir, plastiku i metal te biootpad, morat će biti pod nadzorom njihovih korisnika - ili u zaključanim boksovima na javnim površinama, ili unutar katastarske čestice korisnika usluge. Također, kako je ranije najavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, u povijesnoj jezgri Zagreba planira se uvođenje podzemnih spremnika.

Odlukom su propisane i kazne od 500 kuna za kućanstva, a 1000 kuna za poslovne korisnike koji ne budu odlagali otpad prema pravilima. U slučaju da se radi o zajedničkim spremnicima koje koristi više osoba, iznos kazne podijelit će se na sve korisnike ako se kontrolom ne utvrdi odgovornost pojedinca.

Odluka je većinom glasova prihvaćena nakon višesatne rasprave u Skupštini, gdje su oporbeni zastupnici upozoravali na poteškoće u vezi s naplatom otpada prema količini odvojenog komunalnog otpada, načine kontrole odloženog otpada i, naposljetku, raspodjele odgovornosti za nepropisno odvojen otpad.

Klub zastupnika HDZ-a amandmanom je zatražio smanjenje fiksnog dijela cijene te usluge za građane na 32 kune jer smatraju da će se novim načinom usluga za mnoge poskupjeti. Upozorio je na to zastupnik Mislav Herman iznoseći podatke da je prosječna cijena javne usluge odvoza komunalnog otpada iznosi 49 kuna, a da bi ona po novom modelu za prosječno kućanstvo iznositi 77 kuna.

Klub zastupnika Mosta podnio je 11 amandmana na odluku, no ti i amandmani HDZ-a su odbijeni.

Zastupnik Domovinskog pokreta Slaven Dobrović postavio je i pitanje o tome gdje će se zbrinjavati prikupljeni komunalni otpad, istaknuvši da je strategija gospodarenja otpadom najveći problem ovog prijedloga.

Tomašević: Ovo je najjeftiniji model za najpravedniji sustav

Gradonačelnik Tomašević je u završnoj riječi odgovorio na prozivke oporbe, ocijenivši da je novi model naplate socijalno pravedniji od postojećeg. 

- Mi smo obećali građanima da ćemo uvesti sustav naplate prema količini odloženog miješanog otpada. Ovo je najjeftiniji mogući sustav. Da imamo novca za investicije, uzimali bismo sofisticirane tehnologije da to radimo na drugi način, proučio je zastupnicima.

Dodao je da je ovo najjeftiniji model za najpravedniji sustav, ali i tek prvi korak.

- Ja isto mislim da treba biti manje spremnika, da možemo razmišljati o čip karticama, da će definitivno dio ovog rješenja biti podzemni spremnici, rekao je Tomašević.

Dodao je i da će cijena usluge zbrinjavanja komunalnog otpada biti manja za obiteljske kuće, ali i građane koji žive sami u kućanstvima te za one koji odvajaju više otpada. Istaknuo je i da će se socijalno najugroženijim građanima pokrivati usluga zbrinjavanja komunalnog otpada.

U Resniku privremeno skladište građevinskog otpada

Zagrebačka Gradska skupština donijela je i odluku da će se u Resniku smjestiti privremeno skladište građevinskog otpada koji će nastati tijekom poslijepotresne obnove.

Privremeno skladište smjestit će u Resniku, pored Čulinečke ceste, a odluka je uvedena na dnevni red sjednice po hitnom postupku jer je je zbog skorog početka obnove, potrebno osigurati lokaciju za privremeno skladištenje materijala, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obrazlažući odluku.

Oporba je raspravi postavila pitanje zašto je to odlagalište, iako privremeno, smješteno baš u Resnik.

Jesu li tamošnji građani, građani drugog reda? upitao je zastupnik HDZ-a Mario Župan, istaknuvši da ni vijeće Gradske četvrti Pešćenica - Žitnjak nije dalo pozitivno mišljenje na ovu odluku.

Zastupnik SDP-a Renato Petek istaknuo je kako će njihov klub podržati tu odluku, jer žele da započne obnova, te da je organizacija privremenog skladišta zakonska obveza svih jedinica lokalne samouprave u kojima će biti obnove nakon potresa.

Tomašević je na prozivke odgovorio da je gradu Zagrebu prvo država obećala osigurati zemljišta za ta odlagališta, koja su se pokazala neprikladna.

Rekla je država da će dati lokacije. Dali su nam dvije lokacije, pa se pokazalo da to ili nije u vlasništvu države, ili tamo netko nešto ilegalno gradi. Kada smo ukrstili sve zahtjeve - da bude industrijsko zemljište i udaljeno od kuća, došli smo do ove lokacije, rekao je Tomašević. 

Na sjednici zagrebačke gradske skupštine na kojoj su se našle i dvije Odluke o otpadu, a čim je ta tema na dnevnom redu, u skupštini se vodi žestoka rasprava. 

Dvije točke o otpadu, koje je po hitnom postupku uvrstio gradonačelnik Tomislav Tomašević odmah su podignule prašinu. Oporbene zastupnike zanimala je lokacija Resnik - kamo grad planira odvoziti otpad nastao nakon potresa.

- Svjedočimo vašoj novoj ideji kako taj dio grada planirate iskoristiti i kao odlagalište građevinskog otpada i pri tome podcjenjujuete stanovnike Resnika, rekao je Trpimir Goluža, gradski zastupnik Mosta.

- Znači, morali smo naći lokaciju koja će biti infrastrukturna, kojoj je vlasništvo čisto, jedan kroz jedan, i u vlasništvu grada i gradskih poduzeća, naveo je  zagrebački gradonačelnik Tomašević. 

Za zastupnike HDZ-a odluka o sakupljanju je nezakonita. Svoj program koji, kažu razrađuju, još nisu predstavili.

- Nude se samo polovična rješenja, kao sa sada već famoznim drobilicama ili ovakve odluke koje su pred nama,a koje uopće nisu ni u skladu s mogućim zakonskim propisima, istaknuo je  predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman.

- S
misao zakona je da svako kućanstvo zna koliko je odložilo mjesečno komunalnog otpada, objasnio je gradonačelnik Tomašević.

I stranka pokojnog gradonačelnika novom je uputila nekoliko svojih prijedloga.

- Predlažemo partnerski odnos građana i Čistoće, a ne lihvarski odnos. Predlažemo kante i čipiranje za ostale sirovine koje će Čistoća prodati, rekla je Gordana Rusak, gradska zastupnica stranke Milan Bandić 365.

- Kada iz stranke MB 365 dolaze kritike oko otpada, to je stvarno, ja ne znam gdje je granica licemjerja oko toga, znači pod ono u rječniku, pod pojmom licemjerje su vaše slike, uzvratio je Tomašević.

Sugestije SDP-a o vrećici od 10 litara gradonačelnik je prihvatio pa su iz te stranke ponudili rješenje i za kante u središtu grada.

- Naš prijedlog je da se na području, prioritetno za početak Donjeg i Gornjeg grada, postavljaju ukopani i polukopani spremnici, rekao je gradski zastupnik SDP-a Renato Petek.

Gradonačelnik se slaže da bi kante trebale pod zemlju, i to o trošku Grada. Što se kazni tiče, ako nema dogovora, one će se naplaćivati prema broju stanova i udjelu u zajedničkom spremniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!