Neke bjelovarske škole i vrtić sa strepnjom očekuju račune za plin

08.12.2022.

07:00

Autor: D.Hegediš Preskočil/S.Balen/I.Grudiček/L.Čuljak/Regionalni Dnevnik/IMS/HRT

Muke zbog grijanja

Muke zbog grijanja

Foto: Ilustracija/Hrvoje Jelavic / Pixsell

Neke bjelovarske osnovne škole i vrtić sa strepnjom očekuju račune za plin. Kada su neke od njih krajem ljeta potpisivale nove ugovore s Međimurje plinom, jedinim ponuđačem, cijene plina u svijetu su divljale pa su i one ugovorene sa školama bile astronomske - i do 250 eura po kilovatsatu. 

Zahvaljujući uredbi Vlade, javne ustanove mogu raskinuti postojeće ugovore te prijeći k HEP Plinu za cijenu plina od 41 euro. No, Međimurje plin s onima koji su ugovore već potpisali, za sada ne želi raskinuti bez plaćanja penala.

U Prvoj Osnovnoj školi u Bjelovaru prije nekoliko mjeseci nisu imali puno izbora. 

- U 8. mjesecu smo potpisali javnu nabavu za plin. Javio nam se samo Međimurje plin. 31. kolovoza je nama ugovor isticao i bili smo prisiljeni potpisati novi ugovor, govori Martina Supančić, ravnateljica 1. osnovne škole Bjelovar.

Dvjesto pedeset eura po kilovatsatu nekoliko je puta veća cijena od prijašnje. Iako za listopad račun, ističe, nije bio velik, s druge strane - nije se gotovo ni grijalo.

- Računi bi trebali biti 6 puta veći nego inače. Mi se nadamo pozitivnom rješenju ovog problema jer ako ne dođe do toga, škola to svakako neće moći financijski podnijeti, naglasila je ravnateljica.

Grad Bjelovar, osnivač škole, također se nada da će međimurski opskrbljivač pristati na sporazumni raskid ugovora. 

- Od deset opskrbljivača plinom u Hrvatskoj svih 9 je pristalo, jedino Međimurje plin nije. Nadam se da će uspjeti pronaći zajednički jezik s ministarstvom, rekao je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

Iz Međimurje plina ističu da su do donošenja uredbe sklopili ugovore s ukupno 1700 naručitelja kao tada najpovoljniji ponuđač. Dotad se, kažu, nije znalo za plin po cijeni od 41 euro.

- Istom Odlukom, koja je izrazito diskriminirajuća u odnosu na MEĐIMURJE-PLIN i naše kupce, pravo na plin od 41 EUR/MWh + troškovi opskrbe, dano je samo HEP-Plin d.o.o. Osijek, ali ne i ostalim opskrbljivačima plinom kao energetskim subjektima. Smatramo da i energetski subjekt MEĐIMURJE-PLIN d.o.o. Čakovec za kupce koje opskrbljuje, kupce iz Uredbe, ima pravo na plin po cijeni od 41,00 EUR + troškovi opskrbe, priopćili su iz Međimurje plina d.o.o.

Upravo su zato poslali zahtjev i Vladi i HROTE-u, no odgovor još nisu dobili. U Ministarstvu gospodarstva ističu da je više od 10 tisuća kućanstava i ustanova od drugih opskrbljivača prešlo na HEP plin.

- Mislimo da je u redu da u ovoj situaciji i oni podnesu teret krize kao što su i svi ostali opskrbljivači. Ne pada nam na pamet da oni budu izuzetak, da ostali opskrbljivači za to što su napravili ne dobiju ništa, a da oni dobiju nešto. Nikakav profit ne bi trebao biti očekivan u ovoj situaciji, za takve kupce. Oni imaju druge kupce na kojima zarađuju, drugi posao koji rade, istaknuo je Jurica Lovrinčević, savjetnik ministra gospodarstva i održivog razvoja.

Svoje račune, tvrde u Međimurje plinu, uredno podmiruju, ali već osigurane količine plina ne mogu, kažu, plaćati, a pritom ih ne isporučivati. 

- MEĐIMURJE-PLIN d.o.o. nema ovlasti donositi bilo kakve zabrane, nikad to nije činio, niti će činiti. Kao poslovni i energetski subjekt poštujemo odluke, uredbe, …, Vlade Republike Hrvatske, kao i zakonsku regulativu, a isto tako poštujemo Zakon o javnoj nabavi i sklopljene ugovore o opskrbi plinom temeljem postupaka javne nabave, priopćili su iz Međimurje plina d.o.o. 

Ukratko, ugovori se mogu raskinuti, ali uz goleme penale. Uskoro bi se trebala sastati izvanredna Skupština društva Međimurje plin, čiji su vlasnici jedinice lokalne samouprave. Mursko Središće tako smatra da nije u redu da ustanove od javnog značaja ne mogu bez penalizacije raskinuti ugovore o opskrbi. Grad Čakovec ima 23 posto udjela te objašnjavaju da uredba Vlade jasno definira prelazak javnih ustanova na HEP plin.

- Trenutno su u pregovorima i razgovorima za prelazak na HEP Plin, o mogućim raskidima ugovora tako da naše ustanove ne plaćaju velike penale zbog raskida, ali naravno ni da ne dovedemo poslovanje Međimurje plina na upitnu razinu, rekla je Ljerka Cividini, gradonačelnica Čakovca.

Dok se čeka rasplet za mnoge mučne situacije, u bjelovarskim školama i vrtićima iščekuju račune za studeni i nadaju se blagoj zimi jer već sada - štede na grijanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!