17:34 / 12.06.2019.

Autor: I.H./Hina

Multinacionalna vojne vježba Swift Response 19 u Zemuniku

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Povodom održavanja multinacionalne vojne vježbe Swift Response 19, u 93. zrakoplovnoj bazi u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku, uspostavljena je privremena baza (Intermediate staging base) u kojoj su smješteni padobranci, vojni helikopteri i vozila savezničkih snaga koja će se koristiti u spomenutoj vojnoj vježbi, priopćeno je u srijedu iz Ministarstva obrane RH.

Stručni timovi Hrvatske vojske angažirani za pripremu i provedbu multinacionalne vojne vježbe Swift Response u vojarni u Zemuniku,  uspješno su organizirali i proveli združeni prihvat ljudstva, vozila i helikopterskih snaga Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Ratnog zrakoplovstva Republike Francuske, ističe se.

Na  stajanci baze u Zemuniku sada se nalaze helikopteri britanskih zračnih snaga CH-17 Chinook, AH-64 Apache i AW-159 Wildcat te helikopteri EC-665 Tiger iz sastava francuskih oružanih snaga, a u funkciju su stavljena i brojna transportna i teretna vozila savezničkih snaga kao i oprema za potporu letenja.

Jedan od hrvatskih časnika koji sudjeluje u vježbi, bojnik Vlado Pavlinec istaknuo je kako se posebna pažnja posvećuje sigurnosnim aspektima, a uz to se održavaju i redovite letačke aktivnosti eskadrila u bazi Zemunik.

- Cijeli proces prihvata odvijao se u koordinaciji hrvatskih timova i predstavnika savezničkih zemalja čime RH potvrđuje sposobnost pružanja potpore savezničkim snagama kao zemlja domaćin (Host Nation Support). Time Hrvatska vojska demonstrira mogućnosti i spremnost združenog prihvata od ulaska na teritorij RH, organizacije smještajnih kapaciteta za boravak, kao i nastavak strateškog kretanja i integracije snaga na mjestima provedbe vježbe, rekao je bojnik Pavlinec.

Predstavnik britanskih zračnih snaga pukovnik Jeremy Robinson zahvalio je Hrvatskoj vojsci na odličnoj suradnji i pruženoj potpori u prihvatu snaga.

- Na vježbi sudjeluje 25 nacija i mi stojimo rame uz rame zajedno sa svim sudionicima kako bi kroz našu uvježbanost i zajednički rad doprinijeli osiguranju mira i stabilnosti u ovom dijelu Europe. Radujem se nastavku suradnje sa Hrvatskom vojskom i novim zajedničkim treninzima, poručio je pukovnik Robinson.

Osim u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku, vježba će se provoditi i u vojarni "Josip Jović na Udbini te vojnim poligonima "Eugen Kvaternik u Slunju i "Crvena zemlja kod Knina.

Riječ je o vježbi zračno-desantnih postrojbi savezničkih zračnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske, a Hrvatska vojska osim potpore u prihvatu sudjeluje i sa snagama Hrvatske kopnene vojske s ojačanom mehaniziranom satnijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!