Multipla skleroza i Covid - zabrinjavajući podaci

29.09.2020.

08:12

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/E.L.S./HRT

default error photo
Za dvije trećine oboljelih od MS-a kontrolni pregledi su nedostupni ili djelomično dostupni.
Od multiple skleroze (MS) u Hrvatskoj boluje gotovo 7000 ljudi. Suočavaju se s nizom prepreka, a posebno teško im je u posljednjih pola godine od početka korona krize.

Najnovije informacije pratite na hrt.hr/koronavirus!
➡️ Infekcija koronavirusom - što se događa u tijelu  

Anketa provedena među 417 oboljelih od multiple skleroze pokazuje kako se njih 44,9% za vrijeme pandemije ustručavalo potražiti liječničku pomoć zbog straha od zaraze koronavirusom. Kod 62,3% oboljelih kontrolni pregledi u vrijeme pandemije kod specijalista su djelomično ili im nisu uopće bili dostupni. 52,5% oboljelih izjasnilo se kako im se pogoršalo ili djelomično pogoršalo psihičko stanje.

- Podaci nas naravno zabrinjavaju i pitamo se zašto u vrijeme svake krize oni najosjetljiviji moraju osjetiti krizu najviše - izjavila je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Dijana Roginić, izvršna direktorica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske.

Prof. dr.sc. Vanja Bašić Kes, pročelnica Zavoda za neuroimunologiju i neurogenetiku KBC "Sestre milosrdnice" poručila je da ti podaci zasigurno nikoga ne iznenađuju, ali mnoge mogu osvijestiti što raditi dalje jer kriza neće tako brzo nestati.

Nitko nikoga nije pripremio na krizu

- Pokušali smo raditi najbolje što smo mogli, no nitko nikoga nije pripremio za krizu, nismo ni mi bili pripremljeni. U određenom periodu naši bolesnici nisu mogli doći do nas. Razgovarali smo telefonski, no MS bolesnike treba pratiti, vidjeti. Svi smo jedva dočekali trenutak kada smo se mogli fizički vidjeti - rekla je.

Na pitanje zašto je novooboljelih od MS-a sve više, profesorica Bašić Kes je odgovorila da je, nažalost općenito sve više autoimunih bolesti, no i dijagnostičke pretrage su također puno dostupnije, raste i svijest pa se lakše i brže postavlja dijagnoza, što je jako važno jer se što prije može početi s liječenjem.

Dijana Roginić je naglasila da Covid itekako stvara probleme bolesnicima, ali da osim pandemije, imaju i puno drugih poteškoća a nisu svi u istom položaju.

Bolest s tisuću lica

- Velika je razlika između velikih centara i ruralnih sredina - različita je dostupnost lijekova, liječenja, stručnjaka... Drugi je veliki problem rehabilitacija u toplicama. Sustav nije prepoznao koliko je važna ta vrsta rehabilitacije oboljelima. Često komisije imaju subjektivan pristup prema oboljelima pa oni dobiju ili manji broji dana illi uopće ne dobiju rehabilitaciju u toplicama koja je vrlo važna za održavanje njihove kvalitete života. Veliki je problem i neprepoznavanje u sustavu socijalne skrbi. Prava iz sustava socijalne skrbi nažalost nisu jednaka za sve oboljele u svim centrima. Mislimo da imamo dobre zakone ali se ne provode svugdje jednako - upozorila je Roginić.

Napomenula je da je MS bolest s tisuću lica, ima vrlo različitih simptoma, a oboljeli se osim njom bore i s nerazumijevanjem javnosti, često i s nerazumijevanjem unutar same njihove obitelji. Gubitak ravnoteže, recimo, koji je vrlo čest u ovoj bolesti često se povezuje s alkoholizmom pa dodatno stvara neugodnosti oboljelima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!