MUP: 32 prekršaja zbog vožnje kroz mećavu bez zimske opreme, a 18 zbog nepoštovanja znakova

27.02.2023.

17:17

Autor: HRT/Hina/J.L.

 Policija zatvorila cestu u Pađenima prema Gračacu zbog nevremena

Policija zatvorila cestu u Pađenima prema Gračacu zbog nevremena

Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Među vozačima koji su se tijekom mećave i jake bure u subotu poslijepodne i nedjelju našli na cestama u Lici policija je utvrdila 32 prekršaja vožnje bez obvezne zimske opreme, a još 18 kazni izdano je zbog nepoštovanja prometnih znakova i signalizacije, doznaje se u MUP-u.

Unatoč najavljivanju nepovoljnih vremenskih uvjeta putem svih medija te upozorenja vozačima da ne kreću na put bez stvarne potrebe, dio vozača je sudjelovao u prometu bez zimske opreme ili nisu poštovali prometne znakove i signalizaciju na cesti.


Nesavjesni vozači dodatno otežali promet


Na taj su način, ističu u MUP-u, dodatno otežali promet koji je zbog gustog snijega i stvaranja nanosa te jake bure ionako bio otežan i djelomično prekinut radi sigurnosti sudionika u cestovnom prometu.

U policiji kažu da su tijekom nevremena prije svega postupali u cilju pružanja pomoći vozačima i putnicima koji su se našli na cestama te preusmjeravanja prometnih tokova i omogućavanja kretanja vozila po cestama koje su bile prohodne.

S obzirom na vremenske neprilike prioritet postupanja policije bio je usmjeravanje sudionika u prometu na prostore gdje ima mogućnosti zaustavljanja i parkiranja te na ona mjesta gdje je osiguran prihvat ili smještaj, kao i osiguravanje svih vozila koja su zatečena i bila zaustavljena na cestama.

Kazne i do 2000 eura


U MUP-u podsjećaju da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano nastupanje zimskih uvjeta te obveza posjedovanja zimske opreme kao i novčane kazne do čak 2000 eura za tvrtku ili obrtnika koji dopusti da se koristi vozilo bez zimske opreme ili kamion s prikolicom.


Kako se u nedjelju odigravala i visokorizična nogometna utakmica između Dinama i Hajduka policija je provodila i pojačan nadzor na trasama kretanja, prihvata i preprata navijača pa nisu zabilježeni navijački izgredi.


Napominjemo da navijači nisu bili na trasi bez prisutnosti policijskih službenika, nego su naprotiv policijske uprave od Zagreba do Splita poduzimale redovite mjere sigurnosti u svrhu sprječavanja navijačkih nereda i narušavanja javnog reda i mira, kazali su u MUP-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!