MUP: Digitalnim pečatom do veće razine sigurnosti viza u šengenskom prostoru

03.11.2022.

10:13

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Hrvatska je uspostavila Nacionalni sustav za kreiranje i izdavanje vidljivih digitalnih pečata na obrascu vize koji je integriran s europskim viznim sustavom, a čime je ostvarila preduvjete u kontekstu jačanja sigurnosti šengenskog prostora kojeg će uskoro postati članicom.

Iz MUP-a su u četvrtak priopćili kako je tim nacionalnim sustavom Hrvatska u potpunosti usklađena s Provedbenom odlukom Europske komisije o uvođenju digitalnog pečata na jedinstveni format za vize, kao i pripadajućim ICAO (International Civil Aviation Organization) standardima.


Prenijeli su poruku ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića kako je riječ o projektu visokog prioriteta u suradnji MUP-a i Ministarstva vanjskih poslova te Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD).


Na taj su način, istaknuo je, stvoreni preduvjeti nužni za ostvarivanje ciljeva Vlade u kontekstu jačanja sigurnosti šengenskog prostora kojeg će Hrvatska postati članicom u skoro vrijeme.


- U cilju izdavanja i kontrole digitalnih viza, MUP je nadogradio nacionalnu infrastrukturu javnog ključa te prilagodio sustav za nadzor državne granice kako bi se na graničnim prijelazima mogle očitavati vize drugih država članica izdanih prema novom standardu, ustvrdio je Božinović.


Glavni direktor AKD-a Jure Sertić naglasio je kako je ta agencija - svoju vodeću poziciju u području implementacije usluga u domeni sigurnosti, identiteta i kriptografije - ponovno dokazala realizacijom ovog za Hrvatsku važnog projekta.


U ovom sustavu, naveo je, AKD pruža uslugu zaprimanja zahtjeva za kreiranje vidljivih digitalnih pečata, obradu osobnih podataka, kriptografsko potpisivanje podataka, kreiranje koda u propisanom formatu te dostavu jedinstvenog koda u Nacionalni informacijski sustav za izdavanje viza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!