MUP donirao opremu Agronomskom fakultetu te školama u Čakovcu i Križevcima

17.02.2023.

20:50

Autor: I.B./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

MUP je donirao vrijednu opremu u znanstveno-edukacijske svrhe Agronomskom fakultetu u Zagrebu te srednjim školama u Čakovcu i Križevcima, koja je zaplijenjena u više kriminalističkih istraga, a bila je dio improviziranih laboratorija za proizvodnju droge, priopćeno je u petak.

Riječ je o funkcionalnoj opremi koja je korištena u nezakonite svrhe za uzgoj biljaka indijske konoplje, a pogotovo je korisna za škole s poljoprivrednim smjerom u svrhu edukacije te Agronomski fakultet u svrhu znanstvenog razvoja. njena vrijednost je od 100 do 150 tisuća eura, rekao je voditelj SSKOK-a Zagreb Alen Barta.

Dekan Agronomskog fakulteta Ivica Kisić rekao je kako će im oprema koju su dobili, poslužiti za različita znanstvena istraživanja, ali i za izradu nekih diplomskih i doktorskih disertacija. Koristit ćemo je tako da se, u ovim klimatskim promjenama koje su pred nama, poigravamo duljinom dana i noći da bi tako uvidjeli na koji način biljke koje mi koristimo u agronomiji reagiraju u promijenjenim klimatskim uvjetima, dodao je.

Voditelj SSKOK-a Zagreb Barta istaknuo je da ovo nije prva MUP-ova suradnja s Agronomskim fakultetom.

- Također smo im 2017. donirali vrijednu opremu koju uvelike koriste i dobro im je poslužila za njihove znanstveno-edukacijske programe. Ovakvu suradnju nastavit ćemo i u budućnosti, najavio je Barta.

Oprema je donirana sukladno Rješenjima Općinskog kaznenog suda u Zagrebu i Općinskog suda u Novom Zagrebu. Nadležni sud naložio je uništavanje predmetne opreme, no MUP je pronašao društveno korisniji način njene upotrebe.

- Zajedno s tri zainteresirane obrazovne ustanove, probrali smo opremu koja bi njima bila svrsishodna za njihove programe i projekte koje imaju. Predložili smo sudu da se oprema ne uništi, već donira u te svrhe. Sretni smo što je sud prihvatio našu sugestiju i promijenio prvobitne presude, izjavio je Mario Maček iz PNUSKOK-a.

Primopredaji opreme u Gospodarskoj školi u Čakovcu nazočio je prof. Zvonimir Siladi koji je istaknuo važnost korištenja ilegalne opreme u edukativne svrhe, umjesto njenog uništavanja.

- Vjerujem da ćemo je korisno upotrijebiti za izvođenje praktične nastave i vježbu učenika poljoprivredne struke - agrotehničara, poljoprivrednih gospodarstvenika, vrtlara i cvjećara, dodao je.

Ispred Srednje gospodarske škole Križevci donaciju je primio ravnatelj Toni Svoboda koji je također rekao kako će opremu koristiti u nastavnom procesu u kompletnoj praktičnoj nastavi, s obzirom na to da su poljoprivredna škola.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!