MUP i poslodavci - jednostavnije izdavanje dozvola za strane radnike povratnike

16.12.2022.

15:57

Autor: I.Z./HRT/Hina

Jednostavnije izdavanje dozvola za strane radnike povratnike

Jednostavnije izdavanje dozvola za strane radnike povratnike

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i poslodavci dogovorili su jednostavnije i brže izdavanje dozvola za strane radnike povratnike, priopćio je danas MUP. 

Navode da je nakon završetka turističke sezone nastavljen zajednički rad kako bi se ubrzalo i olakšalo izdavanje radnih dozvola za strane radnike.

Osnovana je operativna skupina između poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu te HZZ i MUP-a koja je u kratkom roku osmislila rješenje koje će značajno pojednostaviti procedure za izdavanje dozvola za takozvane radnike povratnike.

U tu svrhu pripremljena je uputa za policijske uprave i policijske postaje kao i preporuke za poslodavce za pravilno podnošenje zahtjeva, a kako bi se cijeli postupak olakšao na zadovoljstvo obje strane.

U MUP-u kažu da će u sljedećim danima dostaviti detaljne upute za prijave za radnike povratnike policijskim upravama kao i poslodavcima.

Također, 12. siječnja 2023. bit će održana radionica na kojoj će se poslodavcima detaljno objasniti model izdavanja dozvola kao i načini pravilnog podnošenja zahtjeva.

Božinović: Mjerama zadovoljni i poslodavci i MUP

Dodaju da je u tijeku ispitivanje mogućnosti za nadogradnju aplikacije HZZ-a na način da se omogući provjera statusa postupka je li zahtjev obrađen, kada je izdana radna dozvola i ostale informacije.

Ministar Davor Božinović kazao je da je MUP u kratkom roku od inicijative ostvario dijalog s poslodavaca u turističkom sektoru kako bi se ubrzali i pojednostavilo izdavanje dozvola posebice za sezonske radnike koji su Hrvatskoj nekoliko sezona uzastopno.

Dogovorenim konkretnim mjerama zadovoljni su i poslodavci i naše ministarstvo i to je put kojim ćemo nastaviti daljnju suradnju. Prva sljedeća takva prilika je već njihovo uključivanje u izradu nove Imigracijske politike RH istaknuo je Božinović, prenosi MUP.

Navode i riječi glavne direktorice Hrvatske udruge poslodavaca Irene Weber koja je istaknula da je dijalog između MUP-a i poslodavaca odličan primjer kvalitetne i efikasne suradnje koja vrlo konkretno pomaže poslodavcima i radnicima.

Ovim promjenama će se poslodavcima olakšati priprema za turističku sezonu, kazala je Weber.

Poslodavci su iznijeli svoje probleme i prijedloge, a MUP je u najkraćem roku napravio kvalitetne iskorake.

- Dogovorili smo da ćemo i dalje nastaviti sa zajedničkom suradnjom kako bi dodatno unaprjeđivali cjelokupan sustav, poručio je direktor Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić, priopćio je MUP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!