08:07 / 16.12.2018.

Autor: HRT

MUP: Informirajte migrante o zakonitom ulasku u RH

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska policija ustrajat će u dosljednom provođenju nacionalnog zakonodavstva kojim se osigurava zaštita državne granice i pravne stečevine EU-a te vanjske granice EU-a, kao i građana RH.
Vođeno podatkom da je bilo više od 7500 pokušaja nezakonitog ulaska u Hrvatsku i 547 uhićenih krijumčara ljudi, ali i zbog loših vremenskih uvjeta, snijega i hladnoće, Ministarstvo unutarnjih poslova apeliralo je na međunarodne i nevladine organizacije koje sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti, misleći ponajprije na BiH i Srbiju, da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Hrvatsku. 

"Ulazak izvan graničnog prijelaza nije zakonit ulazak te ga Republika Hrvatska neće dopustiti. Želimo spriječiti moguća ozljeđivanja, smrzavanja i teška stradavanja nezakonitih migranata koji će se s područja drugih država, prvenstveno s područja BiH i Srbije, upustiti u pokušaj nezakonitog ulaska u Hrvatsku", izvijestio je sinoć MUP.

Podsjećaju da se migranti, kako bi se domogli svojeg krajnjeg odredišta u zemljama zapadne Europe, često izlažu situacijama koje ponekad završe tragično. "MUP je ove godine evidentirao devet slučajeva smrtnog stradavanja migranata, a radilo se o utapanjima i pothlađivanju. Ovakvi slučajevi evidentirani su i prošle godine", navodi se.

Ističu i da će hrvatska policija ustrajati u "dosljednom provođenju nacionalnog zakonodavstva kojim se osigurava zaštita državne granice i pravne stečevine Unije te vanjske granice Europske unije, kao i sigurnost građana RH, a u konačnici i sigurnost građana Europske unije. Najbolji pokazatelj te namjere je broj procesuiranih nezakonitih prelazaka državne granice, kao i uhićenih krijumčara ljudi". U MUP-u poručuju da će, ako se bilo tko odluči na sprječavanje policijskih službenika u obavljanju dužnosti čuvanja državne granice, oni poduzeti "sve zakonom raspoložive mjere i mehanizme". "Pri tome mislimo na mjere i mehanizme propisane hrvatskim, ali i europskim zakonodavstvom, poput mjera odvraćanja, sukladno Zakoniku o šengenskim granicama, kao i readmisijske postupke", priopćio je MUP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!