MUP je znao da se policajac upisao u vojsku Srbije i prije nego što se vratio u Hrvatsku

11.01.2023.

12:03

Autor: I.B./Hina

Policija

Policija

Foto: Ilustracija / MUP

Sa slučajem 21-godišnjeg policajca vukovarsko-srijemske policije koji je još 7. studenoga 2022. udaljen iz službe jer je preuzeo poziv Vojske Srbije, a nije o tome obavijestio nadređenog rukovoditelja, policijske službe su bile upoznate i prije nego što se on vratio u Hrvatsku.

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske podsjećaju kako je 21-godišnji vukovarsko-srijemski policijski službenik, koji je bio raspoređen u Postaju granične policije Tovarnik i ima dvojno državljanstvo, na teritoriju Republike Srbije ostvario kontakt s predstavnicima Vojske Srbije preuzevši poziv za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, a nije o tome obavijestio svog nadređenog rukovoditelja.

- Činjenica da je Ministarstvo unutarnjih poslova raspolagalo tom informacijom i prije nego li se spomenuti policijski službenik vratio u Republiku Hrvatsku, potvrđuje promptnu reakciju sigurnosnog sustava u Republici Hrvatskoj, navode iz PU vukovarsko-srijemske.

Sukladno članku 112. Zakona o policiji, 21-godišnjak je rješenjem udaljen iz službe te je protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti.

Iz vukovarsko-srijemske policije također objašnjavaju kako je uvjet za prijam u policiju hrvatsko državljanstvo, dok nacionalnost nije zakonski uvjet niti je kategorija koja predstavlja odlučujući faktor prilikom provođenja postupka prijma u službu. Naime, svako drugo postupanje bilo bi u suprotnosti s odredbom članka 9. Zakona o suzbijanju diskriminacije koja izričito utvrđuje da je diskriminacija u svim pojavnim oblicima zabranjena, navode iz policije uz zaključak kako osoba koja ima dvojno državljanstvo može biti zaposlenik Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno može proći sigurnosnu provjeru koja je nužna za obavljanje policijskog posla, naravno ako su za to ispunjeni svi drugi zakonski uvjeti.

Prema saznanjima kojima ministarstvo raspolaže, riječ je o jedinom slučaju kada se hrvatski policijski službenik odazvao na poziv vojske druge države radi upisa u vojnu evidenciju te države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!