14:22 / 01.09.2020.

Autor: B.A./HRT

MUP: Objave snimki mogu dodatno viktimizirati žrtvu, uklonite ih

Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iz MUP-a pozivaju građane i medije da uklone objave snimki koje prikazuju nasilne događaje u kojima su sudionici maloljetne osobe.
Iako u najboljoj namjeri, javne objave snimki mogu dodatno viktimizirati žrtvu, upozorilo je danas u priopćenju Ministarstvo unutarnjih poslova nakon objave snimke napada na mladića u Kaštel Štafiliću koja je šokirala hrvatsku javnost.

Iz MUP-a poručuju kako zahvaljuju svim građanima na prijavama, kao i medijima koji odgovorno i profesionalno ukazuju na problem nasilja, a sve ih pozivaju da uklone objave snimki koje prikazuju nasilne događaje u kojima su sudionici maloljetne osobe.

U nastavku prenosimo priopćenje MUP-a:

Zbog poštivanja zakonskih odredbi o tajnosti postupka (sukladno čl. 60. Zakona o sudovima za mladež postupak u kojem sudjeluju maloljetnici je tajan) te zaštite privatnosti djeteta (Povreda privatnosti djeteta - članak 178. Kaznenog zakona), a prije svega zbog najboljeg interesa djece žrtava, ali i mladih počinitelja kažnjivih radnji te zaštite digniteta žrtve i izbjegavanja daljnjeg nasilja, pozivamo sve medije te fizičke osobe da uklone objave snimki koje prikazuju nasilne događaje u kojima su sudionici maloljetne osobe te da ih ne dijele na društvenim mrežama i drugim sredstvima javne komunikacije.

Naime, svjedoci smo iznimnog interesa javnosti za slučajeve nasilja među mladima pa tako i recentnog događaja na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Javno mnijenje doista može i utječe na kreiranje politika i strategija društva u odnosu na određene pojave u zajednici i stvaranje društvenog okruženja koje ne tolerira nasilje. Međutim, način na koji se to postiže u javnosti i u medijima treba biti profesionalan, sustavan, argumentiran i lišen svakog senzacionalizma. 

U želji da otkriju i objave što više detalja pojedinog događaja, mediji i korisnici društvenih mreža zanemaruju posljedice koje javne objave identiteta žrtve i mladih počinitelja mogu prouzročiti sudionicima tih događaja, a često u najboljoj namjeri osude nasilja poluče upravo suprotan efekt – a to je - sekundarna viktimizacija same žrtve koju svi želimo zaštititi.

Skrećemo pozornost na Preporuke Pravobraniteljice za djecu o medijskom izvještavanju o djeci te o zaštiti privatnosti djece u medijima kao i Etičke smjernice načela za etičko izvješćivanje o djeci UNICEF-a.

Zahvaljujemo svim građanima koji svoja saznanja o zlostavljanju djece i vršnjačkom nasilju prijavljuju policiji, između ostaloga i putem on-line aplikacije Red Button. Upravo pravovremena prijava policiji najbolji je primjer građanske odgovornosti i primjerene reakcije na nasilje.

Još jednom zahvaljujemo svim građanima na prijavama i medijima koji odgovorno i profesionalno ukazuju na problem nasilja kako bismo zajedno kao društvo adekvatno reagirali i zaštitili žrtve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!