MUP odbacio optužbe o fiktivnom prebivalištu Frka-Petešića

26.01.2022.

20:20

Autor: Hina/HRT

Zvonimir Frka Petešić

Zvonimir Frka Petešić

Foto: Davorin Višnjić / PIXSELL

MUP je u srijedu odbacio javno iznesene optužbe o fiktivnom prebivalištu predstojnika premijerova Ureda Zvonimira Frka-Petešića navodeći da se o tome ne može govoriti ako osoba ima regulirano prebivalište i boravište.

Upitani da objave evidenciju prebivališta i boravišta Frka-Petešića u MUP-u kažu da su takvi podaci sadržani u Informacijskom sustavu MUP-a te su označeni kao klasificirani i ne mogu se ustupati javnosti.


No možemo potvrditi da Frka-Petešić ima regulirano prebivalište i boravište. Dakle, ako osoba ima regulirano prebivalište i boravište, ne možemo govoriti o fiktivnom prebivalištu, odgovaraju u MUP-u.


Na tvrdnje da se boravište može produljiti najviše dva puta, odnosno kroz dvije godine, u MUP-u odgovaraju da Zakon o prebivalištu navodi iznimku u članku koji propisuje da za osobe koje u boravištu obavljaju poslove koji nisu trajnog karaktera, boravište može trajati koliko traje i zaposlenje.


Ako osoba nema regulirano boravište, policijska uprava na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište ima ovlast po službenoj dužnosti donijeti rješenje o odjavi prebivališta ako u obavljanju pojedinih policijskih ili drugih poslova dođe do podatka da osoba ne živi na adresi prebivališta ili ako o tome bude obaviještena od strane drugih tijela javne vlasti te drugih pravnih i fizičkih osoba, stoji u MUP-ovu odgovoru Hini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!