MUP-ov centar za forenzična istraživanja dobio priznanje američke akademije

17.02.2023.

15:29

Autor: Hina/HRT/A.S.

Centar za forenzičarska istraživanja dobio priznanje

Centar za forenzičarska istraživanja dobio priznanje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić", Andrea Ledić dobila je priznanje Američke akademije za forenzične znanosti, uz isticanje uloge forenzičara u borbi protiv kriminala, terorizma i bioterorizma te primjene novih znanstvenih otkrića.

Iz Centra, kao samostalne ustrojstvene jedinice MUP-a, su izvijestili kako je načelnica Ledić primila priznanje akademije AAFS koja od 13. do 18. veljače u američkom Orlandu održava svoju 75. jubilarnu konferenciju pod nazivom "Science Works".

Konferencija je okupila nekoliko tisuća stručnjaka i znanstvenika koji tijekom šest radnih dana održavaju velik broj predavanja te poster izlaganja, kroz misiju Akademije da se forenzične znanosti mogu svesti u tri riječi: Pravda za sve.

Kao i svake godine, tendencija je istaknuti ulogu forenzičara u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i bioterorizma, međunarodne suradnje te primjene novih znanstvenih otkrića pri otkrivanju počinitelja kaznenih djela.

Konferenciju je otvorila predsjednica AAFS-a Laura Fulginiti, zahvalivši predavačima i organizatorima na posvećenosti i podršci koju su iskazali pri organizaciji skupa te istaknuvši važnost forenzične znanosti kako u kaznenim i građanskim postupcima, tako i u svakodnevnom životu svakog građanina.

Zajedno sa dosadašnjim predsjednikom Akademije Carlom McClaryjem uručila je posebno priznanje Andreji Ledić za doprinos razvoju AAFS-a te posebno "Questioned Documents sekcije", zahvalivši joj na organizaciji lanjske posjete visoke delegacije Akademije MUP-a i Centru "Ivan Vučetić".

Stručnjaci iz tog centra na konferenciji su se predstavili s po dva predavanja i poster izlaganja, kojima su, među ostalim, predstavili rezultate ispitivanja materijala na kojima se izrađuju krivotvoreni identifikacijski dokumenti država članica EU te kontrolu onesposobljenosti vatrenog oružja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!