15:28 / 14.12.2018.

Autor: HRT

MUP-ovo skladište obnovljeno s milijun dolara

Foto: twitter @DavorBozinovic

Foto: twitter @DavorBozinovic

Foto: - / -

''Produbljujemo, nadograđujemo i jačamo suradnju, čime sustavno potvrđujemo razinu američko-hrvatskog strateškog partnerstva,'' izjavio je Božinović.
U povodu završetka obnove MUP-ova skladišnog kompleksa Gaj, za što je milijun dolara donirala američka vlada, u Ravnateljstvu policije održana je završna svečanost kojoj su nazočili ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i veleposlanik SAD-a William R. Kohorst.

''Utjecaj ove donacije od milijun dolara bit će dalekosežan u smislu povećanja sigurnosti MUP-ovih objekata za skladištenje streljiva i oružja te sigurnosti zaposlenika. Ovaj će program, također, pridonijeti povećanju opće sigurnosti građana Hrvatske i njezina šireg okruženja. Ovo je, među ostalim, još jedan simbol hrvatsko-američkog partnerstva, koje sam s ponosom zastupao kao veleposlanik", rekao je veleposlanik Kohorst i istaknuo kako je taj projekt dodatni pokazatelj da Hrvatska i SAD zajedno djeluju na povećanju sigurnosti.

''Naše dvije države razvijaju kvalitetne, partnerske odnose u mnogim područjima, a Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija učvršćuju vrlo uspješnu stratešku, operativnu i edukacijsku suradnju s američkim agencijama za provedbu zakona. Fokusirani smo na zajedničko djelovanje u sprječavanju i rješavanju kaznenih djela koja su ozbiljna prijetnja miru i ne zaustavljaju se na nacionalnim granicama. Republika Hrvatska nalazi se na važnom geopolitičkom i geostrateškom području, na sjecištu mnogih puteva,'' rekao je ministar Božinović zahvalivši na donaciji.

''S obzirom na ratno iskustvo te i dalje veliki broj zaostalih minskih i eksplozivnih sredstava na našem području, ulaganje u protueksplozijsku zaštitu smatramo jednim od ključnih pitanja sigurnosti. SAD je prepoznao važnost protueksplozijske zaštite u Hrvatskoj, skladištenja eksploziva, eksplozivnih sredstava i naoružanja kao i  aktivnosti Protueksplozijske službe MUP-a'', rekao je Božinović.

''Produbljujemo, nadograđujemo i jačamo suradnju, čime sustavno potvrđujemo razinu američko-hrvatskog strateškog partnerstva,'' izjavio je Božinović podsjetivši kako je partnerstvo dodatno potvrđeno u ljeto sklopljenim memorandumom o nadzoru terorista, što je, prema njegovim riječima, dodatni korak u kvaliteti zajedničke, globalne borbe protiv terorizma i u sprečavanju nezakonitih migracija.

Središnji skladišni objekt Gaj saniran je u sklopu projekta MANPADS, na temelju kojeg je američka vlada preko svog posrednika, humanitarne neprofitne organizacije ITF (Enhancing Human Security) donirala milijun dolara.
Tim novcem proljetos je kupljena zaštitno-balistička oprema (prsluci i kacige s vizirom), kompleti alata za uništavanje eksplozivnih sredstava, a od svibnja do listopada provodili su se radovi sanacije skladišta, koje će nakon potpunog uređenja služiti za smještaj oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava na području istočne Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!