MUP: Potpisan sporazum kojim se unaprjeđuje položaj žrtava kaznenih djela

22.02.2022.

22:19

Autor: V.K/Hina/HRT

Potpisan sporazum

Potpisan sporazum

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa i uprave te Udruga za podršku žrtvama i svjedocima potpisali su sporazum o suradnji u provedbi pilot projekta koji bi žrtvama kaznenih djela trebao omogućiti podršku i pomoć od samog trenutka prijave kaznenog djela policiji.


Cilj sporazuma jest unaprjeđenje položaja žrtava u predkaznenim postupcima, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova na Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela koji se 22. veljače obilježava diljem Europe s ciljem senzibiliziranja javnosti o pravima žrtava kaznenih djela.

Pilot projekt kojim se osigurava sustavnija podrška žrtvama kaznenih djela povest će se u svrhu razvoja i jačanja sustava podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela, a sukladno Direktivi Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava.

Nakon prijave kaznenog djela policiji, ako je žrtva suglasna, kontaktirat će je djelatnici Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006.

Rezultati dobiveni na temelju aktivnosti provedenih tijekom trajanja pilot projekta bit će temelj za daljnje planiranje razvoja sustava podrške vezano uz sustav upućivanja žrtava, u svrhu osiguranja pravovremene pomoći i podrške, kažu u MUP-u.

Pilot projekt provodit će se tijekom 2022. u suradnji s Policijskom upravom koprivničko-križevačkom i Policijskom upravom zagrebačkom, VII. policijskom postajom Zagreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!