12:44 / 06.05.2019.

Autor: Hina

MUP: Prošlog vikenda 3766 prometnih prekršaja, najviše zbog prebrze vožnje

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

MUP je u ponedjeljak priopćio da nastavlja s pojačanim aktivnostima usmjerenima na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja.
Protekloga vikenda policija je na hrvatskim cestama zabilježila 3766 prometnih prekršaja, uobičajeno, najviše zbog prebrze vožnje. U prekršaju su zatečena i 22 ponavljača, recidivista, koji su počinili 26 teških prometnih prekršaja.

MUP je u ponedjeljak priopćio da nastavlja s pojačanim aktivnostima usmjerenima na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, koji su i uzrok najtežih prometnih prekršaja s poginulim ili teško ozlijeđenim osobama. Te su aktivnosti stoga posebno usmjerene na ponavljače teških prekršaja u prometu.

Protekloga vikenda, od 3. do 5. svibnja, na području svih policijskih uprava evidentirano je ukupno 3766 prekršaja, od čega 1587 prekoračenja dopuštene brzine (najveće je izmjereno na području PU brodsko-posavske, 227 kilometara na sat). Rekorder po broju takvih prekršaja je PU zagrebačka, s njih 416, a najmanje je utvrđeno u PU međimurskoj, samo šest.

Zabilježeno je 279 osoba koje su vozile pod utjecajem alkohola (najveća koncentracija, od 2,71 promil, izmjerena je na području PU bjelovarsko-bilogorske). Najveći broj tih prekršaja utvrđen je na području PU splitsko- dalmatinske (47), a najmanje na području PU dubrovačko-neretvanske (1).

Pod utjecajem alkohola najviše je bilo vozača u dobi od 18 do 24 te od 31 do 40 godina (po 71 takav prekršaj), kojima je najčešće izmjereno od 0,51 do 1,0 promila alkohola u krvi, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

Policija je utvrdila i 355 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, najviše (88) na splitsko-dalmatinskom području, te 199 prekršaja zbog korištenja mobitela tijekom vožnje, najviše (53) na zagrebačkom području.

U prekršaju su zatečena 22 recidivista, koji su počinili 26 najtežih prometnih prekršaja, od čega ih je najviše (10) imalo nedopuštenu koncentraciju alkohola u krvi, a slijede prekršaji - vožnja prije stjecanja prava (4), vožnja za vrijeme zabrane (4) i  nedopuštena brzina (3).

Sedam pijanih vozača policija je zadržala u posebnim prostorijama do otrežnjavanja, a protiv trojice vozača proveden je žurni prekršajni postupak pri čemu je policija predložila određivanje maksimalnih kazni, kažu u MUP-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!