MUP raspisao natječaj za 550 novih policajaca ili policajki

16.03.2021.

20:58

Autor: Iva Magušić-Dumančić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

MUP

MUP

Foto: Dnevnik / HRT

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj kojim se traži čak 550 novih policajaca ili policajki. Kandidati, među ostalim, moraju imati manje od 28 godina, posebnu psihičku i tjelesnu sposobnost te ne smiju biti članovi političkih stranaka.

Galerija
Policija, Foto: Dnevnik/HRT
Policija, Foto: Dnevnik/HRTPolicija, Foto: Dnevnik/HRT

Vedran je diplomirao pravo. Ljubav prema kaznenom pravu i kriminalistici na kraju ga je dovela na Policijsku akademiju. 

- Definitivno sam odlučio da se ne želim na neki suhoparan način, uobičajen, baviti pravom negdje u sudnici ili odvjetničkom uredu, već na ovako jedan taktilan način na terenu, pomažući građanima, ističe Vedran Matkov, polaznik Policijske škole "Josip Jović".

A upravo to ključan je motiv za posao policajca.

- Dečko potpuno izvan ove škole u svoje slobodno vrijeme zatekao se na Jarunu i vidi jednu stariju gospođu koja plače, on je njoj po instinktu automatski prišao i pitao ima kakvih problema, može li kako pomoći onda se gospođa oduševila - kaže to je to, nama takvi policajci trebaju, naglašava Goran Jusup, nastavnik stručnih predmeta, Policijska škola "Josip Jović".

Usto, bitne su psihička i fizička sprema. Razvijene radne navike, samokontrola i disciplina. Sve je to Lucija prepoznala u sebi.

Nama su dani organizirani od jutra znači svaki dan znamo što radimo. Imamo točno određeno kad učimo, vježbamo, kad nam je slobodno vrijeme, objašnjava Lucija Dautović, polaznica Policijske škole "Josip Jović".

Jer nastava uključuje i predmete poput psihologije, kaznenog i prekršajnog prava, kriminalistike.

- Naši polaznici ovog naraštaja imaju specifičnu nastavu, modularnu nastavu znači da mi njih kroz praktične vježbe pripremamo za budući posao, govori Marina Marić, nastavnica stručnih predmeta, Policijska škola "Josip Jović".

Za sve one koji se vide u takvu poslu - otvoren je natječaj. Ovo je dio onoga što će prijavljeni morati proći. Prekvalifikacija odraslih za zanimanje policajac traje 11 mjeseci. Upisuje ih se 550 - samo najboljih.

- Testiramo osobnost, njihovu spremu fizičku to se sve odvija u prostorima policijskih uprava ili policijskoj akademiji, objašnjava Davorka Martinjak, načelnica Policijske akademije.

Natječaj je otvoren do 15. kolovoza, a onima koji ovo završe, posao je zajamčen.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!