MUP razmatra centar za migrante u Dugom Dolu kod Krnjaka

30.08.2023.

17:26

Autor: R.S./HRT/Hina

Ilustration

Ilustration

Foto: -- / Shutterstock

Ministarstvo unutarnjih poslova razmatra mogućnost uređenja lokacije u Dugom Dolu kod Krnjaka gdje bi registrirali migrante koji su zatražili međunarodnu zaštitu.

Iz MUP-a su naveli da će se razmotriti mogućnost financiranja takvog centra iz fondova Europske unije nakon pripreme projektnog prijedloga.

- Imajući u vidu da u policijskim postajama na području Policijske uprave karlovačke nema dovoljno prostora i drugih kapaciteta za registraciju tražitelja međunarodne zaštite, lokacija Dugi Dol bila bi odgovarajuća za provođenje registracije, navodi MUP u odgovoru na upiti postavljen nakon što su se mještani prije dvadesetak dana raspitivali zašto se krči šuma.

Pojašnjavaju da je riječ o lokaciji izvan naseljenog mjesta s pristupom prometnicama i drugoj infrastrukturi. Tamo bi se u prvoj fazi privremeno mogli postaviti kontejneri u kojima bi se u što kraćem roku mogla provesti registracija, koja podrazumijeva veći broj policijskih službenika i tehničke opreme za registraciju, dodaju u MUP-u.

Projekt u fazi razmatranja i pripreme


Nakon registracije tražiteljima međunarodne zaštite omogućilo bi se podnošenje "odgovarajućeg zahtjeva". "Za to je, s obzirom na veliki porast broja izraženih namjera za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu u ovoj godini, potrebno jačati odgovarajuće administrativne kapacitete Uprave za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove, kao i kapacitete za smještaj i prihvat", naveo je MUP.


Napominju da je projekt tek u fazi razmatranja i pripreme te da ne mogu pružiti više informacija.


Nakon što su se mještani raspitivali o krčenju šuma direktor Uprave šuma Karlovac Marin Svetić je rekao da je oko dva hektara šumsko-gospodarske osnove predviđeno za izdvajanje za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno Ravnateljstva policije na području bivšeg vojnog poligona Skradska gora.


Načelnik Krnjaka još je 13. kolovoza potvrdio da Ministarstvo unutarnjih poslova ulaže na tom području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!