13:00 / 04.12.2019.

Autor: S.M./HRT

MUP reagirao na BiH portale o Nigerijcima

Portal Žurnal objavio je fotografiju dvojice nigerijskih studenata u BiH koji su se požalili na navodno nezakonito deportiranje (autor: Adi Kebo/zurnal.info)

Portal Žurnal objavio je fotografiju dvojice nigerijskih studenata u BiH koji su se požalili na navodno nezakonito deportiranje (autor: Adi Kebo/zurnal.info)

Foto: - / -

Ministarstvo unutarnjih poslova RH objavilo je priopćenje u vezi s medijskim napisima o nigerijskim studentima.
Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku Ranko Ostojić zatražio je od Ministarstva unutarnjih poslova očitovanje o navodnom nezakonitom deportiranju dvojice nigerijskih studenata u BiH. Studenti su sudjelovali na sportskom natjecanju u Puli, a sada su u migrantskom kampu u Velikoj Kladuši i tvrde da ih je hrvatska policija iz Zagreba kao ilegalne migrante protjerala u BiH.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH objavilo je priopćenje u vezi s medijskim napisima o nigerijskim studentima.

U priopćenju stoji:

"MUP je provjerio navode koji su javno iznijeti na bosansko-hercegovačkom portalu, a do sada obavljenim provjerama utvrđeno je sljedeće:

• 12. studenog ove godine je u Hrvatsku, na legalan način i uz ispunjavanje potrebnih uvjeta, ušlo petero nigerijskih državljana, a kako bi sudjelovali na međusveučilišnom natjecanju u Puli. Radilo se o voditeljici ekipe i četvorici sudionika.

• Voditeljica ekipe i jedan sudionik napustili su, nakon natjecanja na legalan način, Republiku Hrvatsku preko Zračne Luke u Zagrebu.

• Dvojica nigerijskih državljana, dvojica koja se sada spominju u bosansko-hercegovačkim medijima, su se nakon natjecanja u Puli, dan ranije od ostatka grupe, uputili u Zagreb te boravili na području grada Zagreba. Tako su se 16. studenog ove godine prijavili u hostel u Zagrebu, da bi se 18. studenog uredno, uz podmirenje svojih troškova te uzevši svoje putne isprave i ostale stvari, odjavili iz hostela i udaljili u nepoznato. Dakle, kao potpuno netočnu odbacujemo iznijetu tvrdnju da su im dokumenti ostali u hostelu i da su policijski službenici PU zagrebačke postupali prema njima. Ističemo kontradiktornost u iznijetim izjavama prema kojima su policijski službenici 17. studenog ove godine navodno postupali prema njima, a činjenica je da su se 18. studenog (dakle, dan kasnije!) uredno odjavili iz hostela u Zagrebu. Policija nije evidentirala njihov legalan izlazak iz RH, niti su policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja nezakonitih migracija, postupali prema osobama s tim imenom i prezimenom.

• U odnosu na petog sudionika grupe, utvrđeno je da je 17. studenog ove godine napustio smještaj u Puli te pokušao u dva navrata preko graničnih prijelaza napustiti RH odnosno ući u Sloveniju. Slovenski granični policajci u oba su mu navrata odbili ulazak zbog neposjedovanja Schengenske vize. Nakon tih pokušaja prelaska granice, nigerijski je državljanin 18. studenog pristupio u službene prostorije I. Policijske postaje Zagreb-Centar te prijavio gubitak putne isprave. Nigerijskom državljaninu je ponuđeno kontaktirati njegovo veleposlanstvo, ali je on to odbio. Obzirom na to da mu je viza istekla 17. studenog ove godine, nakon provedenog upravnog postupka, izdano mu je Rješenje o protjerivanju s rokom napuštanja Europskog gospodarskog prostora (EGP) od 14 dana. Međutim, navedeni nigerijski državljanin nije napustio Hrvatsku već se 27. studenog vratio u I. Policijsku postaju u Zagrebu te tamo izrazio namjeru za traženjem međunarodne zaštite u RH. To mu je omogućeno te se trenutno nalazi u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu u statusu tražitelja azila. Napominjemo da je tom prilikom predočio putnu ispravu za koju je ranije prijavio gubitak.

Svi nigerijski državljani imali su povratne aviokarte za 17. studenog ove godine. Dvoje ih je koristeći se aviokartama u sljedećim danima napustilo Hrvatsku, dok je ostalo troje propustilo priliku legalno izići iz Hrvatske. Navedena činjenica izaziva sumnju u stvarnu namjeru njihova dolaska i boravka u Hrvatskoj.

Naime, policijski su se službenici, tijekom pojačana postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija, i prije susretali s pokušajima, ali i zlouporabama sudjelovanja ili navodnog sudjelovanja na sportskim natjecanjima u Republici Hrvatskoj. Jedan je to od načina kako strani državljani trećih zemalja, nakon legalnog ulaska u RH i nakon sudjelovanja u aktivnosti za koju je ishodovana dozvola, potom nezakonito nastavljaju svoj put prema zemljama odredišta u Europi.

Ove godine zabilježeno je devet odbijanja ulaska državljanima Nigerije na graničnim prijelazima, zbog neudovoljavanja uvjetima ulaska u RH", nalazi se među ostalim u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova RH. 

- MUP ne zna kako su Nigerijci završili u BiH

Ostojić: Obavijestili smo MUP da je Odbor spreman doći u neposredni nadzor

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost SDP-ovac Ranko Ostojić izjavio je da je od Ministarstva unutarnjih poslova zatražio očitovanje i argumente o tome što se dogodilo vezano uz vijest o nezakonitom deportiranju dvojice nigerijskih studenata u BiH. Ostojić je rekao kako je obavijestio MUP da je Odbor spreman doći u neposredni nadzor i uvjeriti se što se dogodilo te dodao da "neće trčati kroz grmlje kao predsjednica, nego ćemo pripremiti ozbiljne zahtjeve da provjerimo jesu li istinite određene činjenice i da se na terenu u to uvjerimo".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!