12:27 / 17.09.2021.

Autor: T.V./HRT/IMS

MUP o postupanju zbog anonimnog poziva Gordanu Jandrokoviću

Gordan Jandroković, Davor Božinović, Nikola Milina

Gordan Jandroković, Davor Božinović, Nikola Milina

Foto: HTV / HRT

Nakon što su mediji prenijeli izjavu čovjeka s Hvara koji je rekao da je pozvan na obavijesni razgovor poslije telefonskog razgovora u kojem je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića navodno nazivao "Njonjo", Ministarstvo unutarnjih poslova oglasilo se priopćenjem. Komentare su dali i resorni ministar Davor Božinović te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

U priopćenju MUP-a stoji da je to standardni sigurnosni protokol kada je riječ o štićenim osobama i pozivima s nepoznatog broja te da štićena osoba ne može ni na koji način utjecati na postupanje policije. Radi se o standardnom sigurnosnom protokolu kad su u pitanju štićene osobe te napominjemo da štićena osoba ne može ni na koji način utjecati na sigurnosne protokole, odnosno utjecati na postupanje ili nepostupanje policije, navodi se u priopćenju.

Tako u skladu sa sigurnosnim procedurama koje se provode prilikom provođenja mjera osiguranja i zaštite štićenih osoba, objekata i prostora, policija obavlja sigurnosni pregled svih poštanskih pošiljki koje se unose u štićene objekte i prostore, a štićene osobe dužne su prijaviti svu komunikaciju upućenu prema njima s nepoznatih brojeva telefona, nepoznatih adresa elektroničke pošte i općenito iz nepoznatih komunikacijskih izvora. Nakon što se provede prethodno navedena procedura, nadležne stručne službe poduzimaju mjere i aktivnosti iz svog djelokruga rada s ciljem utvrđivanja mogućeg ugrožavanja štićene osobe, dodaje se u priopćenju.

- Nemam tu ništa dodati i naravno da ništa nije sporno. Svi su u tom lancu policijskog postupanja radili svoj posao kao i uobičajeno, komentirao je događaj ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Slučaju anonimnog razgovora u kojem se spominje predsjednik Sabora Jandroković na pitanje novinara komentirao je i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

- Vidio sam medijske napise, ali u slučajevima kada su u pitanju štićene osobe potpuno su drugačiji protokoli postupanja, poseban je režim prikupljanja obavijesti i moguće ugroze takvih osoba. Policija je dužna provjeravati činjenice i nikako ne stoji teza da netko upravlja policijom, da joj netko nalaže da nešto treba činiti ili ne činiti. Tu je uključen cijeli sigurnosno-obavještajni sustav koji prikuplja obavijesti o eventualnim ugrozama štićenih osoba, rekao je Milina i dodao da u konkretnom slučaju nije utvrđeno da ima elemenata kaznenog djela, poručio je Milina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!