10:31 / 01.01.2021.

Autor: I.Z./M.Š./Hina

MUP: Teško ozlijeđene tri osobe uslijed uporabe pirotehnike, dvije zbog oružja

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Uslijed aktiviranja pirotehničkog sredstva u silvestarskoj noći na Kili u Splitu teško je ozlijeđen 36-godišnjak.
Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) izvijestilo je danas kako su nakon novogodišnje noći tri osobe teško ozlijeđene uslijed uporabe pirotehnike, unatoč brojnim apelima o suzdržavanju od uporabe pirotehničkih sredstava, a dvije osobe ozlijeđene su zbog oružja.

-
Unatoč mnogobrojnim apelima građanima da se suzdržimo od uporabe pirotehnike, posebice uvažavajući negativan utjecaj za psihičko zdravlje ljudi, na području Hrvatske su uslijed upotrebe pirotehnike i oružja teško ozlijeđene tri osobe, dok su dvije osobe zadobile za sada neutvrđene ozljede zbog uporabe vatrenog oružja, priopćio je MUP.

Tako je na području primorsko-goranske policijske uprave, u mjestu Srdoč, teško ozlijeđen 34-godišnjak koji je na svom balkonu aktivirao pirotehničko sredstvo koje mu je eksplodiralo u ruci,  dok je u Splitu zbog teške ozljede šake hospitaliziran 36-godišnjak.

Treće teško ozljeđivanje dogodilo se na području Karlovca gdje je 24-godišnjak uslijed eksplozije petarde u ruci teško ozlijeđen.

U slučajevima iz Splita i Rijeke posljedice su amputacije dijelova prstiju.

- Pirotehnička sredstva nisu igračke već eksplozivna sredstava. Suzdržite se uporabe pirotehnike, upozorio je MUP.

Također, uslijed upotrebe pirotehničkih sredstava na dva stambena objekata nastala su manja oštećenja na području Splita i na području Zagreba, dok su na istim područjima na jednom stambenom objektu i osobnom vozilu nastala oštećenja uslijed požara. Uzrok požara utvrdit će se nakon završetka očevida.

Što se tiče vatrenog oružja, na području bjelovarsko-bilogorske policijske uprave, na za sada neutvrđeni način, došlo je do propucavanja i teškog ozljeđivanja stopala 25-godišnjaka. Također, na području Osijeka, uslijed nestručnog rukovanja oružjem kojeg legalno posjeduje, lakše je ozlijeđen 26-godišnjak. Kriminalističko istraživanje je u tijeku za oba slučaja.

Osim pirotehnike i oružja, zabilježeno je jedno okupljanje koje je na području Klisa organizirao 40-godišnjak protivno odlukama Stožera civilne zaštite RH. Protiv njega je podnijeta kaznena prijava.

MUP je izvijestio kako su protekla 24 sata u Hrvatskoj, uključujući silvestarski dan i novogodišnje jutro, većinom prošli mirno, uz manje kaznenih djela nego što je uobičajeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!