15:28 / 22.04.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

MUP: U akciji nadzora brzine Speed Marathon preko 2800 prekršaja

Nadzor brzine

Nadzor brzine

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Prometni policajci su tijekom 24-satnog nadzora brzine (Speed Marathon) utvrdili 2807 prekršaja prekoračenja brzine, a na istarskom i primorsko-goranskom području je gotovo svaki drugi kontrolirani vozač vozio prebrzo, priopćio je MUP.

U akciji koju je policija provela na 1490 lokacija diljem Hrvatske najveći broj prekršaja, njih 423, utvrđen je na zagrebačkom području, a najmanje (31) na šibensko-kninskom području, precizirala je policija.

Neslavni rekorder jurio je autocestom A1 na karlovačkom području 215 kilometara na sat, što je 115 kilometara iznad ograničenja. Na zadarskom području zaustavljen je vozač pri brzini od 127 kilometara na sat, u mjestu na kojem je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

Akcija 24-satni nadzor brzine (Speed Marathon) se provodi na području cijele Europe te se tradicionalno održava jednom godišnje tijekom ROADPOL-ove operativne akcije Brzina koja se ove godine odvija od 19. do 25. travnja.

Policija ističe da se 24-satni nadzor brzine provodi ne samo sa ciljem represivnog, već i preventivnog djelovanja na sve vozače, dok su u pripremi akcije građani svim policijskim upravama predlagali lokacije za nadzor brzine.

U MUP-u naglašavaju da je neprilagođena i nepropisna brzina kretanja najčešći uzrok smrti na europskim prometnicama te se stoga Hrvatska, kao i sve ostale zemlje Europe, tim prekršajem ciljano bavi u svojim operativnim akcijama. Prekršaji brzine moraju se dosljedno kažnjavati posebno usmjerenim nadzorima na cestama, a cilj je da se počinitelji tih prekršaja isključe iz prometa, zaključuju u MUP-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!