15:28 / 22.03.2020.

Autor: HRT

MUP: U potresu ozlijeđeno 17 osoba

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ozlijeđene su tri osobe u Krapinsko-zagorskoj županji, 11 osoba u Zagrebu (od čega jedna mlađa osoba životno ugrožena) i tri u Zagrebačkoj županiji.
Ministarstvo unutarnjih poslov objavilo je kako je u potresu ozlijeđeno ukupno 17 osoba. Priopćenje objavljeno na službenim stranicama MUP-a prenosimo u cijelosti:

"Jutros u 6 sati i 24 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske.

Nakon toga, u 7 sati i 1 minutu došlo je do još jednog potresa jačine 5.0 i još nekoliko manjih potresa što je uobičajeno nakon ovako jakih potresa. U širem epicentralnom području potres je izazvao znatne štete.

Ozlijeđene su tri osobe u Krapinsko-zagorskoj županji, 11 osoba u Zagrebu (od čega jedna mlađa osoba životno ugrožena) i tri u Zagrebačkoj županiji.

Sve službe sustava civilne zaštite izašle su pravovremeno na teren, u najkraćem mogućem roku. Hrvatska vojska skupa s civilnom zaštitom grada Zagreba raskrčila je uže središte grada i dalje radi na raščišćavanju okolnih ulica. Za građane koji su zbog oštećenja objekata na ulici, osiguran je privremeni smještaj u studentskom domu Cvjetno naselje. Za slučaj potrebe, spremni su i drugi objekti.

Zahvaljujemo svima koji iskazuju solidarnost pogođenima potresima, uključujući građane koji dijele deke, jakne, tople odjevne predmete, hranu i topla pića. Osigurana je hrana na Zrinjevcu, Trgu francuske revolucije i Mažuranićevom trgu.
Svi pacijenti su dobili svu potrebnu zaštitu i skrb.

Nekoliko desetaka strukturalnih inženjera statike u ovom trenutku procjenjuje stupanj oštećenja objekata, s prednošću zdravstvenih ustanova. Sve prijave za oštećenja mogu se prijaviti na e-mail: uhs@zagreb.hr.

Još jednom apeliramo na pridržavanje svih uputa koje je Stožer civilne zaštite RH izdao radi sprečavanja širenja koronavirusa, osobito treba držati razmak od nekoliko metara.

Sve najnovije informacije možete pratiti na koronavirus.hr. Pozivamo na mir, čuvajte sebe i jedni druge."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!