MUP: Uhićena dvojica Hrvata i dvojica Kineza jer su zatočila 59 Kineza

20.01.2018.

11:36

Autor: HRT

default error photo
Dvojica Hrvata prisiljavala su 59 Kineza da rade u ilegalnim pozivnim centrima. U akciju je uključena i slovenska policija jer su pozivni centri bili i u Mariboru i Ljubljani, navodi MUP.
MUP je objavio rezultate velike kriminalističke istrage u sklopu koje su otkrivena dva ilegalna 'pozivna centra' za računalne prijevare na širem zagrebačkom području. Uhićena su dvojica hrvatskih i dvojica kineskih državljana te osumnjičeni da su lani od rujna trgovali ljudima i zatočili najmanje 59 kineskih državljana, koje su iskorištavali za računalne prijevare njihovih sunarodnjaka.

Prvoosumnjičenog 48-godišnjeg državljanina hrvatska policija sumnjiči da je na širem području Zagreba unajmio dvije kuće od 800 i 400 metara četvornih, opremljene minimalnim uvjetima za stanovanje, internetskom vezom i elektroničkim uređajima. U kućama su bili improvizirani pozivni centri. Ondje je prvoosumnjičeni smjestio veći broj žrtava trgovanja ljudima koje je drugoosumnjičeni 51-godišnjak iz Zagreba na legalan način prevezao iz Slovenije u Hrvatsku. Izjavio je to na konferenciji za novinare pomoćnik glavnog ravnatelja policije Ante Gudelj.

U akciju je uključena i slovenska policija jer su pozivni centri bili i u Mariboru i Ljubljani, dodaje MUP.

Uz obećanje da će biti vraćeni njihovi dugovi, žrtve su vrbovane s područja NR Kine i dovedene najprije u Sloveniju, a zatim  u Hrvatsku. U tzv. pozivnim centrima nadzirali su ih 'domaćini kuća', osumnjičeni 27-godišnji i 38-godišnji kineski državljani.
"