13:13 / 25.04.2018.

Autor: D.M./HRT

MUP uhitio 19-godišnjeg Hrvata - upravljao najvećim servisom za DDoS napade

-

-

Foto: - / -

Webstresser je predstavljao najveću prijetnju za ključne internetske usluge koje nude banke, poslovni sektor i državne institucije diljem svijeta, piše MUP.
Hrvatski cyber policajci otkrili su i uhitili vlasnika najvećeg svjetskog ilegalnog internetskog servisa za DDoS kibernetičke napade, priopćio je MUP. Webstresserom je upravljao 19-godišnji hrvatski državljanin koji je jučer uhićen. Protiv njega je podnesena kaznena prijava radi počinjenja "teškog kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka" i prijeti mu kazna od jedne do osam godina zatvora. 

Policija i dalje ne otkriva njegov identitet, a Hini je službeno odgovoreno tek da je uhićen na području zagrebačke policijske uprave koja obuhvaća glavni grad i područje Zagrebačke županije. Prema neslužbenim informacijama mladić živi u Zaprešiću.

Podatke o mladom hrvatskom cyber kriminalcu ne otkriva ni Europol koji je podržavao akciju u kojoj su sudjelovale policije više zemalja. No, Europol otkriva da su se administratori servisa na kojem su se mogli unajmiti napadi, osim u Hrvatskoj, nalazili i u Velikoj Britaniji, Kanadi i Srbiji.

Webstresser.org najveći je svjetski internetski servis na kojem su korisnici mogli unajmiti uslugu DDoS (Distributed Denial of Service) kibernetičkih napada na vlasnike internetskih stranica u cijelom svijetu. S više od 136 000 registriranih korisnika i 4 milijuna kibernetičkih napada ostvarenih do travnja 2018. Webstresser je predstavljao najveću prijetnju za ključne internetske usluge koje nude banke, poslovni sektor i državne institucije širom svijeta, piše MUP.

Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici novoosnovane Službe kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije. Osim hrvatskih policajaca, u operativnoj akciji su, uz potporu Europola, sudjelovale i nacionalne policijske službe Nizozemske, Velike Britanije, Kanade, Srbije, Španjolske, Italije i Hong Konga koje su uhitile pomagače i korisnike usluga DDoS napada. Međunarodna policijska suradnja bila je ključna za izvrsne rezultate operativne akcije koja je provedena pod kodnim imenom Manufaktura, dodaje MUP.

U tijeku je postupak onemogućavanja pristupa internetskoj domeni Webstresser. org čime će se spriječiti kibernetički napadi u budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!