Mural u spomen za sve nevine žrtve Vukovara

08.11.2021.

20:11

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/Dnevnik/P.F./HRT

Mural - simbol dječje patnje

Mural - simbol dječje patnje

Foto: Dnevnik / HRT

Okrutno ubojstvo četverogodišnje djevojčice Martine Štefančić 1992. u Borovu Selu potreslo je cijelu javnost i otvorilo priču o najmlađim žrtvama rata - djeci ubijenoj u Vukovaru. Za sve nevine žrtve, u blizini Vodotornja, na inicijativu Martinine majke, izrađen je veliki mural koji simbolizira patnju djece i njihovih roditelja.

Martina je imala četiri godine kada je u nju neprijatelj ispalio sedam hitaca. Bila je u pidžami u bakinu naručju.

- Martina je bila jedno veselo dijete. Voljela je svoje lutkice voljela je to slagati, ispunjena ljubavlju svojih stričeva, bake, oca, ispričala je Rozika Fischer, majka ubijene Martine Štefančić (4).

Djevojčicu i njezinu omiljenu lutkicu vukovarski branitelj Naser Subašić spojio je u skulpturu od gline.

- To je dijete koje je izgubilo sve, ali je ostala ova igračka, njezina lutkica. I ona je oštećena, objasnio je vukovarski branitelj Naser Subašić.

Već tri desetljeća tužne majke i umiruća djeca njegova su velika bol i vječna inspiracija.

- Uvijek sam se pitao kakav to zlotvor mora biti da bi načinio zlo nevinom djetetu. Martini i puno Martina, rekao je Subašić-

U spomen na sve prerano ugašene male živote nastao je i veliki mural u blizini vodotornja.

- Simbolizira patnju ove djece koja se skrivaju za vrijeme rata, koji kad gori Vukovar idu u sklonište, istaknuo je Stjepan Kovačević, hrvatski branitelj iz Bogdanovaca.

Svaki od 34 goluba predstavlja jedno ubijeno ili poginulo dijete u Vukovaru.

- Borim se sa suzama, emocije su velike jer svakog goluba sam ocrtala svojim rukama, rekla je Rozika Fischer, majka ubijene Martine Štefančić (4).

I otac 15-godišnjeg Antonija pred muralom gubi dah. Njegov sin bio je hrabar dječak koji je iz škole otišao na ratište.

- On je drugog studenog streljan kod škole na Lušcu. Evo nažalost, ja sam njega sahranio, a ne on mene, naveo je Stjepan Vidaković, otac ubijenog Antonija Vidakovića (15).

Mural u spomen na ubijene male Vukovarce vječni je podsjetnik na roditeljsku bol koja ne prolazi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!