Murganić: Dvoranu nazvati po Katarini Zrinski, prihvaćamo prijedlog o Kati Šoljić

31.03.2023.

12:42

Autor: HRT/Hina/J.L.

Zgrada Hrvatskog sabora

Zgrada Hrvatskog sabora

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Klub HDZ-a uputio je u službenu proceduru da se jedna od dvorana u Hrvatskom saboru zove po Ani Katarini Zrinski, a Klub prihvaća i prijedlog predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Marije Selak Raspudić da se jedna dvorana u Saboru nazove po Kati Šoljić, istaknula je to u izjavi novinarima u ime Kluba HDZ-a saborska zastupnica Nada Murganić..

- Ana Katarina Zrinski je kao značajna povijesna ličnost djelovala u ono vrijeme kada su se također vodile borbe za slobodu hrvatske države. Za ono vrijeme vrlo napredna obrazovana žena, diplomatkinja, književnica, pjesnikinja. Pretrpjela je hrabro tragedije svoje obitelji i svoje djece. A Kata Šoljić - majka hrabrost, članica HDZ-a, žena koja je dala najviše što može jedna majka, jedan od najvećih doprinosa za slobodu Hrvatske i ima duboko poštovanje nas u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, rekla je Murganić.

Komentirala je i zakon o osobnoj asistenciji. Istaknula je kako je Zakon o osobnoj asistenciji dobro prihvaćen pošto je riječ o jednom velikom iskoraku za osobe s invaliditetom putem kojeg im se omogućava socijalno uključivanje.

- Što se tiče roditelja njegovatelja i njihovo djece, sigurno će se o tome još raspravljati, a jučer je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao da razmišlja da se taj raspon sati poveća. Ovo je jedan od rijetkih zakona koji je nakon javnog savjetovanja primio značajan broj primjedbi, no podržala ga je pravobraniteljica i savezna udruga osoba s invaliditetom, kazala je Murganić.

Podsjetila je Piletić jučer najavio da će se obuhvat broja osoba koje koriste osobne asistente povećati.

- Ići ćemo u tragu zadovoljavanja svih potreba. Ministar je najavio da će se obuhvat sadašnjeg broja osoba koje koriste osobne asistente povećati sa 497 po trenutnom prijedlogu do 1000, a predviđa da bi taj obuhvat do konačnog prijedloga zakona bio na 2000. Konkretno koliko to znači za koju korisničku skupinu će znati ona komisija koja će to i utvrđivati, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!