19:50 / 21.12.2018.

Autor: P.F./HRT

Murganić: Što smo učinili za demografsku revitalizaciju

Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike

Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike

Foto: - / -

Da bi se popravila demografska slika u našim ruralnim krajevima te zaustavi odlazak mladih obitelji treba im se poboljšati kvaliteta života. O tome je govorila ministrica Murganić.
U izgradnju i obnovu 113 vrtića u ruralnim krajevima Hrvatske ulaže se 612 milijuna kuna, čime će se smanjiti broj od čak 104 općine koje u ovom trenutku uopće nemaju vrtić.

Da bi se demografska slika u našim ruralnim krajevima popravila te zaustavi odlazak mladih obitelji treba im se poboljšati kvaliteta života. Dječji vrtići jedan su od preduvjeta.

O tome i drugim aktualnim temama u emisiji HRT-a govorila je ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić.

Na pitanje da je brojka od čak 104 općine koje još nemaju vrtić na početku 2019. godini svakako podatak nad kojim se treba zamisliti te zašto je to tako ministrica Murganić je rekla kako ne bi ulazila u genezu zašto je to tako. 

- Mogu govoriti o tome što smo učinili preuzimanjem odgovornosti ove Vlade pogotovo za demografsku revitalizaciju odnosno za donošenje i prepoznavanje kvalitetnih demografskih mjera. Mi smo 2018. godinu imali nekoliko vrlo važnih projekata i vrlo značajnih ugovora koji imaju financijsku težinu u kojima smo osigurali sredstva i iz državnog proračuna, ali i iz  fondova EU i možemo reći da je oko milijardu kuna uloženo u izgradnju i poboljšanje materijalnih uvjeta u vrtićima i opremanju, rekla je Murganić.

- Vodi se računa o politici ravnomjernog razvoja Hrvatske i na karti se vidi kako se plavi Slavonija na koju smo svi osvjetljivi i za koju želimo da se obnovi i revitalizira i u demografskom smislu, naglasila je ministrica demografije.

U mjeri prilagođenog radnog vremena od 803 vrtića u Hrvatskoj ove jeseni ih je ušlo u taj program 50 i tu je otišlo 220 milijuna kuna. 

- Imali smo sreću da nismo morali nikoga odbiti. Svi koji su se prijavili, a da su zadovoljili osnovne uvjete natječaja obuhvaćeni su ovime. Ostalo nam je još 80 milijuna kuna, podijelit ćemo ih do kraja prvom mjeseca i zaokružiti ovu alokaciju. Potom ćemo napraviti analizu i dok postoji interes trudit ćemo se da zadovoljimo ove potrebe jer nam je usklađenost obiteljskog i poslovnog života jedan od prioriteta i zajedno s gospodarskim oporavkom, povećanjem plaća, sa stambenom politikom, osiguravanjem ne samo čuvanja smještajnih kapaciteta djece nego i sa njihovim i odgojem i obrazovanjem možemo govoriti o tome da se u potpunosti brinemo o društvu i da stvaramo jedan dobar temelj da nam mladi koji još nisu otišli ostanu, a i oni koji se vrate imaju na što vratiti, rekla je ministrica Murganić.

Zakon o udomiteljstvu

O najavljenim ustavnim tužbama oko zakona o udomiteljstvu ministrica je rekla da je zakon dobar, sadržajno usmjeren prema dobrobiti djeci, prema boljim uvjetima udomljavanja.

- Provodit ćemo ga i ne bih htjela prejudicirati odluke Ustavnog suda. Sigurno da one neće biti takve da ćemo imati bilo kakve preporeke u provođenju ovog zakona, smatra Murganić.

Obiteljski zakon

Na pitanje gdje je zapeo obiteljski zakon ministrica je rekla kako svi zakoni zapnu kod nas ne na sadržaju nego na ideološkim prijeporima.

- Prošli obiteljski zakon iz 2015. godine je na Ustavnom sudu pa ćemo pričekati odluke, izjavila je.

Slučaj Daruvarac

- Kao i svi građani zgroženi smo ovim slučajem. Nažalost, ovo plastično prikazuje koliko je nama konvencija Vijeća Europe o suzbijanju nasilja nad ženama i u obitelji itekako bila potrebna. Uvijek smo govorili da imamo zakone, ali da je problematika u tome kako ih tumačimo i provodimo i svakako je da je ta sinergija i međuresorna suradnja itekako potrebna. Konvencija nas obvezuje da puno više pažnje posvetimo edukacijama, smatra Murganić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!