16:02 / 01.03.2019.

Autor: D.M./HRT

Murganić u Dnevniku: Mojim odlaskom nasilje neće nestati

-

-

Foto: - / -

Ministrica socijalne politike Nada Murganić gostovala je večernjem Dnevniku.
Ministrica Nada Murganić rekla je u Dnevniku da su u nadležni Centar za socijalnu skrb u Zadru poslane dvije inspekcije - jedna je vršila upravni nadzor, što se tiče organizacije rada centra.

- "Nije propust Centra doveo do tragedije"
- Tema dana o užasu na Pagu: Učinjeni profesionalni i moralni propusti
- Ocu koji je bacio djecu s balkona određen jednomjesčni istražni zatvor
- Najteže ozlijeđena djevojčica najbolje je moguće
- Reakcije: Nešto s centrima za socijalnu skrb nije u redu

- Nadzor od strane Komore socijalnih radnika još traje. Ona će utvrditi rad i kompetenciju pojedinih stručnih radnika, da se vidi koliko je tko odgovoran u procesu nadzora nad ovom obitelji. Očito je da je ova obitelj zahtijevala kontinuiranu skrb i brigu, ne samo od strane Centra za socijalnu skrb nego od svih aktera i predstavnika sustava, rekla je ministrica Nada Murganić.  

Objasnila je da je smjenu ravnateljice predložila jer je upravni nadzor pokazao teške propuste ravnateljice u smislu organizacije rada, kontrole zaposlenih, kontrole predstavnika stručnih službi, omogućavanja da centar dobije i druge oblike pomoći, npr. osobe koje bi bile voditelji stručnog nadzora nad izvršavanjem roditeljske skrbi, organiziranje i slanje radnika na edukacije.

Naglasila je da nitko nije mogao predvidjeti mogućnost takvog monstruoznog čina, ali da su djelatnici Centra trebali vidjeti da uvjeti stanovanja, skrbi za djecu i drugi uvjeti nisu dobri, a osobito zbog toga jer je prvo dijete bilo izuzeto iz obitelji, zbog nedostatne roditeljske skrbi.

Dodaje da će ozljeđena djeca fizički brzo zacijeliti, ali da će biti teško psihički traumatizirana te će im trebati kontinuirana psihološka i psihijatrijska podrška.

- Kao ministrica sam odgovorna za to da se sustav postavi na zdrave temelje. Godinama je to bio zapušten sustav. Došla sam pomoći, ja dolazim iz tog sustava. Mojim odlaskom nasilje neće nestati i neće se riješiti svi problemi, rekla je Murganić.

Navela je poboljšanja koja su dosad provedena u sustavu socijalne skrbi - povećan je broj kadrova, naknade obiteljima, radi se na širenju usluga. Posebno je istaknula povećanje plaća radnicima u sustavu socijalne skrbi, koji su imali 20-25% manje plaće u odnosu na iste kadrove u drugim javnim službama. Novi zakon kojim će se osnažiti centri za socijalnu skrb te uvesti obiteljski centri koji će se baviti osnaživanjem obitelji najavila je u prvoj polovici ove godine.Konferencija za novinare ministrice Murganić: Uočeni teški propusti ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb

Cjelokupna javnost zgrožena je slučajem koji se dogodio u Pagu. Obitelj u kojoj se dogodio nezapamčen zločin bila je u tretmanu zadarskog Centra za socijalnu skrb (podružnica Pag) i zato smo onamo poslali upravnu inspekciju Ministarstva i stručni nadzor od strane Komore socijalnih radnika, izjavila je poslijepodne na konferenciji za novinare ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, koja je jučer posjetila djecu u zadarskoj bolnici.

- Ocu koji je bacio djecu s balkona određen istražni zatvor
- Kako će biti zbrinuta djeca nastradala na Pagu?
- Otac monstrum - što kažu psihijatri

- Već na prvim, preliminarnim izvidima upravnog nadzora uočeni su teški propusti u radu ravnateljice Centra za socijalnu skrb i nakon završetka potpunog inspekcijskog nalaza (upravnog nadzora) poslat ćemo rješenje Upravnom vijeću zadarskog Centra za socijalnu skrb - zahtijevat ćemo da se njezina odgovornost u potpunosti preispita. Upravno vijeće s time je upoznato i bit će sazvano već u ponedjeljak, naglasila je ministrica.- Stručni nadzor Komore socijalnih radnika pokazat će puno drugih detalja i po završetku njihovih izvida i nalaza - imat ćemo više odgovora o tome tko je zakazao, dodala je ministrica koja za ravnateljicu predlaže smjenu.

- Ravnateljica ima odgovornost da kontrolira organizaciju rada i sam rad voditelja odjela i stručnog tima koji se treba sastajati i komunicirati o stanju na terenu i eventaualnim problemima. Ravnatelj mora organizirati stalne edukacije djelatnika - što u ovom slučaju nije napravljeno, iako su edukacije besplatne. Za sve što u radu treba Centru - odgovoran je ravnatelj, pojasnila je Murganić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!