18:56 / 11.06.2018.

Autor: S.M./J.L./HRT

Murganić u Dnevniku o demografskim mjerama: Imamo zajednički cilj

-

-

Foto: - / -

Dodatni materijal koji je predsjednica pripremila objavljen je na stranicama Vlade. Proučit ćemo ga i usporediti što od mjera mi već provodimo, a veliki dio imamo u planu, rekla je i dodala da predsjedničine mjere sliče programu Vlade RH.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je u HRT-ovom središnjem Dnevniku da je današnji prijedlog mjera populacijske politike koje je predstavila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pregled stanja u državi, s akcentom na problematične točke i pregledom, okvirno, nekih mjera.

Dodatni materijal koji je predsjednica pripremila objavljen je na stranicama Vlade. Proučit ćemo ga i usporediti što od mjera mi već provodimo, a veliki dio imamo u planu, rekla je i dodala da predsjedničine mjere sliče programu Vlade RH. Razlika je u tome što je Vlada prvog dana krenula s onim mjerama koje su se mogle već u prvom mjesecu predložiti i provoditi.

Na pitanje ima li Hrvatska novca za predsjedničine mjere, rekla je da svi znamo da se sve mjere neće moći, niti ih bilo tko može odjednom provesti. Mjere su podijeljene po segmentima - gospodarski rast i razvoj, porezno rasterećenje, problematika ovrha, obiteljska politika, pronatalitetne mjere te korištenje sredstava iz EU fondova. Sve to Vlada radi, predstavljeni su brojni zakoni, porezna reforma i rasterećenje poslodavaca su u tijeku, krenuli smo sa značajnim demografskim natalitetnim mjerama i imamo sredstva iz državnog proračuna, ali i EU fondova, istaknula je Murganić.

Rekla je i da je pretjerano tvrditi da Vlada izbjegava sjesti za stol s predsjednicom, ustvrdivši da smo svi na istom tragu, nije bitno tko s kim sjedi, nego da se prihvatimo posla. Imamo zajednički cilj, to stalno ponavljamo i vrijeme je da se tako i ponašamo, naglasila je.

U vezi s nacionalnim konsenzusom oko toga pitanja rekla je da će Vlada morati donijeti i inzistirat će na provedbi svog programa i demografskih mjera. Objasnila je da je danas u Ministarstvu održan sastanak radne skupine koja priprema Strategiju za demografiju. Radnu skupinu čine stručnjaci - sociolozi, demografi, sociolozi i povjesničari. Riječ je o izradi jednog dokumenta. Paralelno s time radimo demografske mjere koje predlaže i donosi Vijeće za demografsku revitalizaciju, to je predstavnik izvršne vlasti, sastavljeno je od ministara kojima predsjeda premijer. Nova strategija usmjeravat će nas da donosimo što kvalitetnije mjere, protumačila je.

Kaže da je konkretne prve rezultate teško predvidjeti, ali da ulaganje u ljude i u ljudske resurse predstavlja nadu i svijetlu točku. Kao dobre poteze Vlade među ostalim je navela povećanje rodiljnih naknada i dječjeg doplatka. To je na tragu onoga što nam svima treba - vjera u ljude, u Hrvatsku da može učiniti bolje za sve, rekla je u Dnevniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!