07:38 / 05.03.2019.

Autor: B.S.LJ./HRT

Murganić: Upravni nadzor je gotov, a u stručni nadzor ministarstvo se neće upletati

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jučer Vijeće zadarskog CSC-a nije odlučilo o smjeni ravnateljice Vesne Burčul, što je zatražila ministrica Murganić, no prije konačne odluke razmotrit će se i ravnateljičino očitovanje.
Odluka o sudbini ravnateljice Vesne Burčul čiju je smjenu nakon tragedije na Pagu zatražila ministrica Nada Murganić ni danas nije donesena. Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb u Zadru raspravljalo je samo o inspekcijskom nalazu i zatražilo pisano očitovanje ravnateljice. Novu sjednicu zakazat će nakon što prime pisano objašnjenje.Službeni rezultati inspekcijske istrage nisu poznati, no spekulira se da nisu ustanovljeni teži propusti u radu socijalne službe, već samo oni vezani uz administrativni dio posla. Članovi Vijeća, neslužbeno se doznaje, podijeljeni su. Od njih petero, troje podupire ravnateljicu.

Inače, u tijeku je reizbor na mjestu ravnatelja Centra za socijalnu skrb u Zadru. Na natječaj se javila samo jedna kandidatkinja, i to aktualna ravnateljica Vesna Burčul. Trebalo bi je izabrati Upravno vijeće koje odlučuje o njezinoj smjeni te potvrditi ministrica Murganić.

Predsjednica Upravnog vijeća Marina Dujmović Vuković potvrdila je da ravnateljici Burčul mandat istječe 16. ožujka i da se jedina javila na novi natječaj.

Upravno vijeće zadarskog Centra za socijalnu skrb nastavilo je u utorak, podsjetimo, sjednicu na kojoj se trebalo raspravljati o izvješću o nadzoru u slučaju s Paga, gdje je otac bacio svoje četvero djece s prvoga kata. Jučer Vijeće nije odlučilo o smjeni ravnateljice, što je zatražila resorna ministrica Nada Murganić.

Dok se traže odgovorni, dobra je vijest da se djeca se oporavljaju, no tek treba vidjeti gdje će biti zbrinuta nakon izlaska iz bolnice.

Irena Bezić, psihoterapeutkinja, izjavila je u utorak novinarima da socijalni radnici rade u nemogućim uvjetima.

- A onda se njih proganja zbog nečega što je nepredvidivo i svi kažu da je nemoguće spriječiti i da je nemoguće svakoga spasiti, rekla je.

Na ovaj se slučaj osvrnula i ministrica Murganić koja je u Osijeku bila na otvorenju Centra za autizam. Ministrica je izjavila kako se o prijedlogu za utvrđivanje odgovornosti i razrješenje ravnateljice raspravlja samo na temelju nalaza upravnog nadzora koji je u ovlasti ministarstva i koji je završen te da se provodi stručni nadzor Komore socijalnih radnika u koji se ministarstvo neće upletati.

Tijekom posjeta Osijeku Murganić je istaknula kako je predložila smjenu ravnateljice na osnovi uvida u upravni nadzor koji je u ovlasti ministarstva jer je "prepoznala određene propuste u radu" za koje je, kako smatra, "odgovorna ravnateljica", što je predložila Upravnom vijeću.

Rekla je kako će se Upravno vijeće danas u cijelosti upoznati s nalazom i mišljenjem upravnog nadzora, a ravnateljici će omogućiti uvid u taj nalaz i mogućnost da se o njemu pisano očituje.

Zamoljena da komentira tvrdnje po kojima nalaz navodno pokazuje kako nije bilo većih propusta i da odgovori na pitanje hoće li, ako je doista tako, ustrajati na svojoj preporuci i stajalištu, ministrica Murganić je odgovorila kako nalaz, na osnovi kojega je donijela takvu preporuku, "govori suprotno".

Ponovila je da je u ovlasti ministarstva i ministrice upravni nadzor, koji je gotov, a Upravno vijeće o odgovornosti ravnateljice raspravlja samo na osnovi nalaza koji je donio upravni nadzor.

- Nadzor o kojem se vjerojatno već govori u javnosti je stručni nadzor i on je u nadležnosti Komore socijalnih radnika. Njihovo je povjerenstvo bilo na terenu, oni svoj nalaz još nisu proanalizirali, nisu ga još potpuno niti sastavili i nisu ga objavili. Nadam se da će javnost, ali i ministrica, koja je tražila da se napravi stručni nadzor s time biti upoznata, poručila je Murganić.

Objasnila je kako se stručni nadzor razlikuje od upravnog jer će se "po pravilima i protokolima struke, po svim mehanizmima koje u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima trebaju primjenjivati stručni radnici vidjeti koliko je taj stručni rad bio kvalitetan, dobar i pravodoban".

Smatra kako će se iz toga stručnog nadzora "vidjeti koliko su stručni radnici u samome centru bili ažurni odgovorni i kompetentni", ali i kakva je bila suradnja s ostalim institucijama koja je bila potrebna u tom slučaju i toj obitelji te inače u radu s obiteljima koje su u nadležnosti kad je riječ o obiteljskoj pravnoj zaštiti.

- Nijedna obitelj, posebice obitelji koje su bremenite s ovakvim problemima, ne mogu se rješavati samo kroz jedan sustav. Mi smo kao sustav prepoznali našu odgovornost i naše obveze, koje su nam dane kroz javne ovlasti, ali isto tako nismo u tome jedini, i nismo svemogući. Prema tome, od ovoga stručnog nadzora se, u smislu međuresroske suradnje, dosta očekuje. Kakav će on biti, ja na njega niti želim, niti mogu utjecati, niti mi je to bio cilj, zato smo angažirali komoru socijalnih radnika", istaknula je ministrica Murganić.Na pitanje hoće li se složiti s rezultatom stručnog nadzora bez obzira na to kakav on bio, Murganić je odgovorila:

- Naravno, ja se nemam tu što upletati jer nad stručnim radom nadzor radi Komora socijalnih radnika.

- Ministarstvo se neće upletati u stručni rad niti u stručnu procjenu komore, ali ministarstvo svakako ima obavezu omogućiti da se stručni rad u našim ustanovama provodi, poručila je ministrica Nada Murganić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!