11:44 / 14.02.2019.

Autor: I.H./Hina

Murganić: "Velike razlike u socijalnim naknadama"

-

-

Foto: - / -

Ministrica je rekla da će se ovaj problem nastojati riješiti izmjenama zakona kojima će se bolje definirati prava korisnika koji su u potrebi.
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić ocijenila je u četvrtak da je najveći problem u sustavu socijalne skrbi velika razlika između dostupnosti socijalnih naknada u gradovima i manjim sredinama, što će se nastojati riješiti izmjenama zakona kojima će se bolje definirati prava korisnika koji su u potrebi.

Na opasku novinara pred Banskim dvorima kako je MMF upozorio da u Hrvatskoj novac iz socijalnih naknada ne dolazi do potrebitih, Murganić je naglasila da se radi na konsolidiranju sustava i kontroli raspodjele naknada.

- Širi se konsolidacija socijalnih naknada kroz postojeći informatički sustav i sustav socijalne skrbi. Povezuje se s informacijama o tome što građani dobiju po propisima iz drugih resora, ali i iz jedinica lokalne samouprave. Sustav će se povezati i s Poreznom upravom, pa ćemo imati uvid tko je i koliko dobio naknada koje imaju socijalni karakter, poručila je ministrica.

Murganić je istaknula kako će se na taj način vidjeti ima li nepravilnosti u raspodjeli naknada. Smatra da takvih slučajeva ima u manjem opsegu, a najveći je problem neravnomjerna dostupnost socijalnih usluga i naknada.

- Socijalnim uslugama i primanjima bolje su pokriveni građani velikih gradova. Oni uz pomoć s državne razine mogu primati i izdašne socijalne pomoći na nižim razinama, dok u siromašnijim manjim sredinama nemaju ta sredstva, naglasila je.

- Zato će se kroz izmjene zakona nastojati bolje definirati prava korisnika koji su u potrebi, najavila je Murganić.

Upitana kako ocjenjuje kritike MMF-a da je samo 10 % socijalnih programa dobro osmišljeno, odgovorila je da socijalni programi nisu samo u resoru socijalne skrbi.

- MMF uvijek gleda socijalne izdatke za programe koji nisu samo u resoru socijalne skrbi i ministarstva za koje sam zadužena, ustvrdila je.

Murganić smatra da su hrvatski socijalni programi prilagođeni potrebama stanovništva, no svakako ih treba mijenjati i osuvremenjavati.

- Mi smo do sada bili usmjereni na prevenciju smještanja u institucije, prevenciju siromaštva, osnaživanje svih naših članova, jačanje obitelji, obitelji s malom djecom i siromašnih obitelji, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!