15:25 / 08.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Murganić: Vlada će predložiti ograde na Istanbulsku konvenciju

-

-

Foto: - / -

Naglasila je kako su još u procesu dogovaranja s koalicijskim partnerima, a prijedlog dokumenta koji sadržava dopuštene ograde bit će predstavljen na Vladi.
Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je da će Vlada, vezano uz prihvaćanje Istanbulske konvencije, predložiti dokument koji sadržava dopuštene ograde i posebne izjave u kojima će se poštovati one vrednote za koje se Hrvatska svojim Ustavom opredijelila.

Podsjetila je da je Istanbulska konvencija prošla javnu raspravu iz koje se vidi da na neke članke iz nje u hrvatskoj javnosti postoje različita mišljenja. "Iz toga razloga smo obazrivi i iz toga razloga radimo na jednom dokumentu u kojem ćemo biti jasno opredijeljeni. Usvojit ćemo, odnosno predložiti zakon u kojem će se određene ograde moći ugraditi. Isto tako, i posebne izjave u kojima ćemo poštivati one vrednote za koje se RH, sa svojim Ustavom, opredijelila. S druge strane, ostat ćemo na čvrstom stajalištu da od nasilja štitimo sve naše građane", kazala je Murganić nakon predstavljanja natječaja Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Nije pojasnila o kojim je "ogradama" riječ. Naglasila je kako su još u procesu dogovaranja s koalicijskim partnerima, a prijedlog dokumenta koji sadržava dopuštene ograde bit će predstavljen na Vladi. Premijer Andrej Plenković izrazio je u četvrtak, na Međunarodni dan žena, uvjerenost da će se Istanbulska konvencija za dva tjedna naći na Vladinoj sjednici, nakon čega će biti upućena u Hrvatski sabor na ratifikaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!