Murganić: Vlada radi na poboljšanju materijalnih uvjeta mladih

19:46 / 10.02.2019.

Autor: Marijana Kranjec/V.K./HRT

-

-

Foto: - / -

Gošća Dnevnika HRT-a bila je Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
Kako bi poboljšali demografsku sliku Hrvatske, vladajući najavljuju punu plaću svih 12 mjeseci rodiljskog dopusta, a namjeravaju uvesti i 10 dana plaćenog dopusta za očeve. I mnogi gradovi i općine, zahvaljujući europskom novcu, nastoje pomoći mladim obiteljima - primjerice općina Đulovac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ulaže u predškolske kapacitete i nudi potpore onima koji žele ulagati u svoje nekretnine.

Gošća središnjeg Dnevnika HRT-a bila je Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ministrica je rekla da je potpisano 252 ugovora za sufinanciranje vrtića, a da će se 200 novih vrtića graditi i to u kombinaciji državnog proračuna i EU sredstava. Ukupno 500 vrtića se obnavlja ili izgrađuje. To je jedna od vrlo dobrih mjera ove Vlade.

- Paralelno s time ide program dodatnog zapošljavanja i popodnevnog rada, istaknula je ministrica Murganić.

- Bilo nam je važno da krenemo od poboljšanja materijalnih uvjeta mladih obitelji i usklađenosti obiteljskog i poslovnog života, rekla je.

Najavljuje se svih 12 mjeseci puna plaća na rodiljnom dopustu, a to bi bio jedan od načina poboljšanja uvjeta života mladih.

- Ova mjera omogućava jednaki pristup tržištu rada muškarca i žene i omogućava jednakopravno roditeljstvo, ističe.

- Direktiva EU je omogućavanje 10 dana plaćenog dopusta za očeve i to se uklapa u naše mjere ravnopravnog roditeljstva. Ta mjera je nešto što nas svakako čeka, naglasila je ministrica.

Murganić je naglasila kako poslodavci sada kada su rasterećeni poreznih davanja, ulažu u svoje kadrove ne samo kroz plaće već i kroz naknade za zaposlenike. Mnogo ih je postalo "poslodavac prijatelj obitelji". Istaknula je kako je sigurna da će poslodavci omogućiti svojim radnicima 10 dana plaćenog dopusta za rođenje djeteta.

Ministrica je rekla kako je zgrožena slučajem „Daruvarac“ te da joj je žao što je do toga došlo i da očekuje pravednu presudu.

- Moramo imati nultu stopu tolerancije za nasilje i prevencija mora biti prisutna od najranijih godina, naglasila je ministrica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!