10:49 / 20.02.2018.

Autor: mm/dm/Hina

Murganić: Vladine demografske mjere mogu pridonijeti promjeni negativnih trendova

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Banskim dvorima održana je 4. sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske.
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić vjeruje da mjere demografske politike koje Vlada priprema i provodi mogu pridonijeti promjeni negativnih trendova te u tom kontekstu ističe i važnost gospodarskog rasta i otvaranja novih i bolje plaćenih radnih mjesta.

Ministrica je nakon 4. sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju najavila je da bi se izmjene i dopune Zakona o dječjem doplatku trebale naći na sjednici Vlade u svibnju te bi zakon stupio na snagu 1. srpnja. Njima se, među inim, planira povećanje dohodovnog cenzusa s 1663 kune na 2328 kuna.

Murganić je kazala i da je za povećanje postojećih kapaciteta dječjih vrtića osigurano 67,5 milijuna kuna te da će se sredstvima iz Europskog socijalnog fonda od 300 milijuna kuna financirati dvosmjenski rad vrtića. Sa 67,5 milijuna kuna financirala bi se prenamjena već postojećih prostora kako bi se riješio problem nedostatka kapaciteta vrtića, a temeljem zahtjeva jedinica lokalne samouprave. "Natječajna dokumentacija je u potpunosti pripremljena i već sutra će poziv biti objavljen na stranicama Ministarstva", kazala je.

Najavila je i da će 8. ožujka biti objavljen natječaj za zapošljavanje "teta" kao i ostalog pratećeg osoblja potrebnog za dvosmjenski rad vrtića, što će se financirati sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 300 milijuna kuna, a sve kako bi se uskladio obiteljski i poslovni život zaposlenih roditelja.

Novinari su ocijenili da su to gotovo identični zaključci onima s prethodne sjednice Vijeća, a s tim se složio državni tajnik Marin Strmota te podnio ostavku i napustio konferenciju za novinare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!